УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,
УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ,
ВАШЕ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО Г-Н ОТИЕ,

Обръщаме се към Вас в качеството Ви на президент, министър на външните работи и посланик на страна членка на Европейския съюз. Писмото ни е продиктувано от морално и общочовешки неприемливите полицейските репресии и нарушаване правата на мирно протестиращи граждани, в т.ч. възрастни хора и майки с деца, с полицейски побои, насилие, неправомерни арести и използване на сълзотворен газ от страна на френските власти.  Описаните действия са извършени от страна на френските  власти по време на мащабните протести в Париж срещу озаконяването на бракове на еднополови двойки и правото им да осиновяват деца.

На 18 май 2013 год. френският президент Франсоа Оланд подписа закон, който позволява брак между хора от един и същи пол, както и осиновяването на деца от такива двойки. Законът бе одобрен от френския законодател въпреки несъгласието на голяма част от обществото. Решението за приемането на този закон  доведе до масови протести в различни градове на Франция от страна на гражданите, които се изправиха в защита на семейството, основано на брака между един мъж и една жена, и което е в съответствие с общопризнатите норми на международното право  за семейството като „естествена и основна клетка на обществото“ (чл. 16.3 от Всеобщата декларация за правата на човека).

Противно на основните принципи на демокрацията и върховенството на закона, каквито държава като Франция претендира да спазва, гарантиращи правото на свобода на словото и събранията, френските власти използваха незаконни полицейски репресии спрямо стотици хора. Резултатите са сериозни и тежки нарушения на правата на човека (1).

В тази връзка Лука Воланте, председател на групата на ЕНП в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, внесе писмено запитване до Комитета на министрите на Съвета на Европа (док. 13203 [2]), в което се казва:

„В демонстрацията от 24 март 2013 г. голям брой хора, включително малки деца, жени и възрастни хора, са ненужно подложени на насилие и на използването на газ от страна на полицията. Хората, които вървят по улицата, редовно са арестувани и наказвани, просто защото са облечени в дреха или носят значка с логото на движението. Многобройни са случаите на хора, наранени от полицията … На 14 април 67 млади хора, участвали в мирно бдение, са арестувани и задържани от полицията. От друга страна, насилствени движения като „Femen“ все по-често атакуват демонстранти и места за поклонение с пълна безнаказаност.(2)“

На 6 юни 2013 год. по време нa 24-та редовна сесия на ООН по правата на човека в Женева,  г-н Грегор Пупинг, директор на „Европейския център за законност и справедливост», посочва, че 350 души са арестувани и задържани за срок до три дни между 24 и 26 май по време на протестите. Само седем от задържаните са санкционирани за незначителни нарушения. Арестуването на останалите 343 души г-н Пупинг определя като произволно и политически мотивирано (3).

Ние вярваме, че подобно преследване на хора в страна като Франция, които мирно изразяват позицията си и защитават традиционните семейни ценности, е неприемливо и несъвместимо с принципите на демокрацията и международните задължения в областта на правата на човека.

Като представители на гражданското общество ние настояваме да предприемете мерки срещу нарушаването на човешките права във Франция. 

Уважаеми г-н Президент на Република България,

Считаме, че в подобна ситуация България не може да остане неутрален наблюдател. Като представляващ страната ни на международно равнище апелираме към Вас да изразите ясна позиция срещу нарушаването на човешките права, като осъдите полицейското насилие и произвол спрямо стотици мирни граждани по време на протестите в защита на семейството във Франция.

Уважаеми г-н Отие,

Апелираме към Вас в качеството Ви на посланик на демократична и правова държава, каквато е Франция, да предприемете спешни мерки за осъждане произвола и насилието от страна на полицията, и за защита на човешките права и свободата на френските граждани.

Считаме, че подобно преследване на хора, които мирно изразяват възгледите си и защитават семейни и общочовешки ценности, високо ценени от хората по света, в т.ч. и от гражданите на България, са неприемливи и несъвместими с демократичните принципи и международните спогодби за правата на човека, по които Франция е страна.

Уважаеми Г-н Министър на външните работи,

В качеството си на гражданска организация, защитаваща брака, семейството и децата, настояваме за Вашата активна намеса и ангажираност относно мерките, които Съветът на Министрите следва да предприеме, за да може френските власти да прекратят насилието и предотвратят подобни прояви в бъдеще, и да разследват нападенията на организации като «Femen».

С уважение,

Стоян Георгиев, председател на Асоциация Общество и Ценности
Петър Пеев, председател на Родителски комитет
Петър Вълков, съосновател на Граждански форум за защита на детето и семейството

Адрес за контакт:
Асоциация Общество и Ценности
бул. Вл. Вазов, бл. 169, ет. 1, ап. 3
София 1519

(1)http://www.lifesitenews.com/images/pdfs/Rapport_ECLJ_EN_testimonies_of_victims_repression_in_France(1).pdf

(2) http://assembly.coe.int/ASP/XRef/X2H-DW-XSL.asp?fileid=19737&lang=EN

(3) https://www.youtube.com/watch?v=dRyXkhLZoBw&feature=player_embedded

Писмото е адресирано до:

Г-н Росен Плевнелиев
Президент на Република България
бул. Дондуков 2
София 1123

Негово Превъзходителство  г-н Филип Отие
Посолство на Република Франция
ул.Оборище № 27-29
София 1504

Кристиян Вигенин
Министър на въшните работи
на Република България
ул. „Ал. Жендов“ 2
София 1113

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *