ПОЗИЦИЯНА АСОЦИАЦИЯ ОБЩЕСТВО И ЦЕННОСТИ 
във връзка със състоянието на свободата на словото в България* 
                        
Напоследък в общественото пространство отново се дискутира липсата на медийна свобода и повсеместния контрол, наложен на масмедиите от властимащите в България.

​За пореден път бе отстранен журналист и популярното му предаване бе свалено от ефира на БНТ[1].  За последните няколко години подобни случаи станаха рутинна практика, а списъкът с журналисти, пострадали поради това, че търсят отговори на неудобни за властимащите въпроси, и не само, е твърде дълъг [2]. Не липсват дори случаи на физическа саморазправа с неудобни журналисти, включително зверски побой[3] и смърт при съмнителни обстоятелства[4].

С малки изключения изглежда, че почти всички медии — както печатни, така и електронни, са държани в състояние на пълна зависимост, а малкото останали свободни информационни интернет-сайта са под непрекъснат масиран натиск. На практика не се спазва гарантираната от Конституцията на Република България свобода на словото. Политико-олигархичният модел в страната ни сякаш дори не допуска идеята за независимост. Толерират се про-правителствени позиции, а от “непослушните” се прави пример какви са последствията, когато не се спазват “правилата”.[5]

От над десет години насам България устойчиво пропада в класацията за медийна свобода на “Репортери без граници” и от 35 място през 2006г. страната ни устойчиво заема 111-та позиция през последните три години[6]. България е на последно място по медийна свобода сред страните членки на Европейския съюз и държавите на Балканския полуостров. Страната ни, единствена в ЕС и на Балканите, заедно с Русия, Турция и Беларус, е отбелязана с червен цвят на картата по медийна свобода. За 2020г. България се намира между Гвинея и Непал и следва Мали и Кувейт. Налице е постоянна негативна тенденция, която към настоящия момент няма изгледи за промяна въпреки гражданския натиск в тази посока.

Във връзка с изложените по-горе факти Асоциация Общество и Ценности:

– НАСТОЯВАМЕ за спазване на конституционно гарантираната свобода на словото в България, за незабавно прекратяване на репресиите спрямо журналисти и за търсене на съответна отговорност за всеки отделен случай;

– ПОДКРЕПЯМЕ граждански инициативи и протести, които имат за цел да защитят неправомерно пострадали журналисти и свободата на словото и медиите в страната ни.

АСОЦИАЦИЯ ОБЩЕСТВО И ЦЕННОСТИ

02.07. 2020 г.
гр. София

[1] Последното събитие е свързано с предаването «Вяра и общество» на Горан Благоев предизвикало силна обществена подкрепа и протестhttps://www.facebook.com/SupportGoranBlagoev/ в изминалата събота 27.06.2020 пред самата телевизия, ръководена от избрания от СЕМ през юли 2019 г. за генерален директор Емил Кошлуков.
https://www.segabg.com/hot/category-media/koshlukov-obyavi-tv-vodesht-za-bogohulnik-za-kritiki-kum-bpc-i-borisov

[2]https://www.svobodnaevropa.bg/a/30195660.html Видео обзор на Свободна Европа за свалени от ефир журналисти

[3]https://btvnovinite.bg/bulgaria/prebiha-s-chukove-razsledvashtija-zhurnalist-slavi-angelov.html

[4]https://frognews.bg/novini/samnitelno-barzaneto-sluchaia-sas-smartta-jurnalista-georgi-aleksandrov.html

[5] Избрани от почти същия състав на СЕМ бяха двама, вече бивши, директори на обществените ни медии – БНР и БНТ. И двамата бяха освободени по скандални причини. Светослав Костов бе освободен заради протест на служителите на радиото «заради безпрецедентното замлъкване» на програма Хоризонт и свалянето от ефира на БНР на дългогодишната журналистка Силвия Великова, по време на избора на главния прокурор. Другият, Константин Камнаров, който освободи знакови за медията журналисти, бе избран за директор докато течеше дело срещу него за шофиране след употреба на алкохол и след получаване на осъдителна присъда по-късно бе освободен от поста.
https://www.mediapool.bg/53-zhurnalisti-ot-bnr-iskat-ostavkata-na-upravitelniya-savet-news308320.html

[6]https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/parvo-vav-frog-balgariia-ostava-111-miasto-svoboda-slovoto.html

* Позицията е изпратена на: Президента на РБ, Министър председателя на РБ, членовете на Съвета за електронни медии, Председателя на Народното събрание (НС), Комисията по културата и медиите в НС и медиите.

Подобни статии

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *