Комисията е констатирала противоречива практика в решенията на съда
София, 19.10.2020г. Гражданската колегия на Върховния касационен съд насрочи следващо заседание на 25.02.2021г. във връзка с тълкувателното дело за това допустима ли е и при какви условия да бъде допусната юридическата промяна на пола при лица, които твърдят, че са транссексуални.

На него следва да бъдат изслушани поканените за становища страни от Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) на открито заседание. На последващо закрито заседание следва да се обсъди и гласува доклада на комисията по делото.

Предстои гражданската колегия на ВКС да покани за участие със становища: главния прокурор, министъра на правосъдието, председателя на Висшия адвокатски съвет, омбудсмана, Комисията по правни въпроси към Народното събрание, директора на Института за държавата и правото към БАН и ръководителите на  различни катедри в няколко университети в София и страната. Комисията е констатирала противоречива практика в решенията на ВКС по чл. 290 ГПК по Закона за гражданска регистрация. Срока за представяне на становища от поканените страни е 18.12.2020г.

По време на заседанието си колегията прие предложената от комисията редакция на въпроса: Допустима ли е и при какви предпоставки съдът да допусне по реда на Закона за гражданската регистрация промяна в данните в съставните актове за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален.

По-рано този месец Асоциация общество и ценности, заедно с още 30 организации и над 1400 граждани, изпрати петицията до колегията на съда с искане да съобрази решението си с Конституцията на България и постановеното в решение №13 от 27.07.2018г. на Конституционния съд, по отношение определянето на пола, както и с последствията от едно такова решение за бъдещето на страната.

Петицията, заедно с имената на подкрепилите я организации и цитати от упоменатото решение на Конституционния съд може да видите на: https://civilactionbg.com/защити-бъдещето-децата-и-страната-ни/

Ако все още не сте я подкрепили може да го направите по-долу на:

Защити децата и бъдещето на страната!

Решението от заседанието на 8.10.2020г. вижте от прикачения по-долу файл.

Източник: Асоциация общество и ценности, [email protected]

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *