„Асоциация общество и ценности“ настоява да не се създава понятието „фактически брак“ или „фактическо съжителство“ в Семейния кодекс. Това каза пред журналисти Стоян Георгиев от асоциацията. След два дни петиция на АОЦ в защита на брака, подписана от повече от 1000 граждани, ще бъде внесена в Президентството, в Министерския съвет, в Народното събрание и др., успоредно с внасянето на предложенията за нов Семеен кодекс в Министерски съвет, публично оповестени от страна на проф. Герджиков и г-жа Касабова в началото на месец март. Това ще постави началото на кампанията „Здрави семейства, здрави деца”, заявиха от асоциацията.

Извършването на подобни промени в Семейния кодекс разкрива узаконяването на обществената безотговорност, допълни Георгиев. Според него най-потърпевши от признаването на фактическото съжителство ще бъдат жените и децата. Въвеждането на „бърз развод“ би било грубо потъпкване на правата на децата да живеят в семейство с двама биологични родители, посочи Георгиев. Изследвания, правени в продължение на 25-30 години, показват, че децата на разведени родители постигат по-ниска успеваемост в училище, по-податливи са към употреба на алкохол и наркотици и имат ниска физическа и психическа кондиция, каза Георги Рангелов от асоциацията. Влиянието на развода върху детето не отминава бързо с времето, а всички деца на разведени родители живеят с чувство на страх от провал, допълни той.

В България хората все повече живеят без брак, сочи проучване, извършено миналата година от Дора Костова, по поръчка на Института за демографски изследвания „Макс Плант“- Германия. Въпреки това, според данните на изследването, брачната институция е все още предпочитана от повечето българи (повече от 70% от съжителствата завършват с брак) и нямаме налице доказателства, че фактическото съжителство се налага като предпочитан съюз – заяви Георгиев.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *