Европейският парламент отхвърли доклада Естрела

София, 11 декември 2013г.  След месеци интензивен дебат, Европейският парламент отхвърли изключително спорния доклад за сексуално и репродуктивно здраве и права, представен от португалската евродепутатка Едит Естрела.

Вотът е победа за гражданите на ЕС. Гласовете им бяха по-силни от тези на големите лобита*, които подкрепиха доклада. Масивната мобилизация на гражданите в цяла Европа показа, че всеки един може да окаже влияние.

Докладът засягаше правата на родителите, сексуалното образование, човешкото достойнство и свободата на съвестта. Нито една от тези области не е в компетентността на Европейския съюз.

Парламентът прие алтернативната резолюция предложена от групите на Европейската народна партия и Европейските консерватори и реформисти, според която: „Формулирането и прилагането на политиките в областта на сексуалното и репродуктивно здраве и права и сексуалното образование в училищата е от компетентността на държавите-членки.“

В отворено писмо преди гласуването Асоциация Общество и Ценности отправи призив към българските евродепутати да се вслушат в стотиците коментари на граждани във връзка с доклада и да не допускат финасовите интереси на неколцина да решат бъдещето на децата.

„С отхвърлянето на доклада Естрела Европейският парламент гласува в полза на човешкото достойнство, което е основно право в ЕС“ коментира резултарите от гласуването Михаела Джоргова, зам.председател на сдружението.

* Според информация качена на фейсбук страницата на Едит Естрела от 9 декември, докладът се промотира от лобистките групи на Европейското женско лоби, Амнести интернешънъл, Платформата на жените, ILGA Европа, Catholics for Choice, International Planned Parenthood Federation, European Humanist Federation, European Parliamentary Forum on Population and Development.

източник: Асоциация Общество и Ценности

Ето как са гласували българските евродепутати относно доклада Естрела. Зелените „за“ са за отхвърляне на доклада, червените „против“ са за приемането му (http://www.votewatch.eu/en/sexual-and-reproductive-health-and-rights-motion-for-resolution-alternative-motion-for-a-resolution-.html#/%23%23vote-tabs-list-4):

Спрямо първото гласуване следните депутати са гласували различно по време на второто (10.12.2013):

Андрей Ковачев (ГЕРБ), който на 1-во четене е гласувал за връщане на доклада в комисия на второ четене не е гласувал;
Владко Тодоров Панайотов ДПС, въздържал се на първото гласуване, на второ е подкрепил доклада Естрела; (няма имейл);
Слави Бинев – Независими членове, гласувал за връщане на доклада в комисия на 1-во, на 2-ро се е въздържал; (няма имейл);
Станимир Илчев НДСВ, гласувал за връщане на доклада в комисия, на 2-ро го е подкрепил;
Метин Казак – ДПС, гласувал с въздържал се, на 2-ро четене е подкрепил доклада;
Мария Габриел – ГЕРБ, гласувала в подкрепа на доклада, на 2-ро четене го е отхвърлила.

Подобни статии

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *