При злоупотребяващите болестта се проявява на значително по-ранна възраст 
За пореден път се доказа, че марихуаната съвсем не е толкова безвредна, колкото ни внушават защитниците й. Екип от датски учени разкри, че употребата на канабис води до развитие на шизофрения и сродни заболявания.

Изследването на екипа от психиатричната болница в Аархус, цитирано от БиБиСи потвърждава предишни данни за връзката между канабиса и психическите разстройства. Известно е, че употребата на опиати на базата на канабиса предизвиква симптоми на умствено разстройство, но досега не беше направена категорична връзка между дрогата и шизофренията.

Учените анализирали данни за 535 пациенти, лекувани от симптоми на психично разстройство, предизвикани от злоупотреба с канабис и проследили развитието им в продължение на три години. После сравнили данните с тези за 2 721 пациенти с диагноза шизофрения, които обаче не употребявали дрога. Оказало се, че половината от пациентите, употребявали канабис са развили шизоидни симптоми, като при една трета от тях тези симптоми довели до параноидна шизофрения, която е една от най-сериозните разновидности на болестта. При нея болният страда от мания за преследване или за величие (класическият случай с човек, мислещ се за Наполеон е типичен пример за параноидна шизофрения), халюцинира, радикално променя навиците си и се изолира от околния свят.

Изследването на датските психиатри също така показало, че употребяващите канабис развивали симптоми на шизофрения по-рано от останалите. При мъжете употребяващи дрога, например, симптомите се проявявали на средна възраст 24.6 години, докато при тези, които не били пристрастени, болестта се появила на средна възраст 30.7 години. При жените разликата била 28.9 години срещу 33.1 за неупотребяващите канабис. Все пак учените под ръководството на д-р Микел Арендт посочват, че не е ясно доколко злоупотребата с дрогата е отговорна за развитието на заболяването, тъй като по време на изследването не е било възможно да се контролират другите рискови фактори, като наследствена обремененост, употреба на други наркотици и социален и икономически статус. Въпреки това фактът, че пушачите на канабис развиват шизофренни симптоми по-рано от другите показва, че дрогата най-малко ускорява развитието на заболяването.

Друго изследване, на американски учени, се фокусирало върху най-податливата група злоупотребяващи с марихуана – тийнейджърите. Те открили, че в мозъка на тези, които редовно злоупотребяват с наркотика има увреждания в областта на висшите езикови и слухови умения, много подобни на уврежданията при пациенти с шизофрения. Това е особено тревожно, тъй като шизофренията обикновено се проявява за пръв път между 15 и 34-годишна възраст, а злоупотребата с дрога може да снижи минималната възраст при тийнейджъри, които са предразположени към болестта. Освен това, дори и да няма предразположеност, наркотикът оказва силно отрицателно влияние върху нормалното развитие на мозъка по време на пубертета и по-късно може да доведе до психични разстройства.

Източник (с продължение на материала): http://www.icp-bg.com/paranoid.php

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *