Гражданите на Румъния стартираха конституционна инициатива, за да запишат в своята Конституция естествения замисъл и определение на брака като доброволен съюз между мъж и жена.

Кампанията започна през октомври 2015 г. и предложеното изменение на Конституцията понастоящем премина през румънския парламент. Инициативата е стартирана от Коалицията за семейството – www.coalitiapentrufamilie.ro/english, която обединява над 40 неправителствени организации за защита на семейството в Румъния.

Инициативата има за цел да промени член 48 от Конституцията на Румъния, за да дефинира брака според волята на гражданите на страната, както направиха ирландците преди две години. Гражданската инициатива трябваше да събере 500 000 подписа преди парламентът да я разгледа, но близо 3 милиона граждани я подписаха само за шест месеца. Никъде по света до този момент не е събиран толкова голям брой подписи в подкрепа на подобна инициатива.

Задачата за събирането на 3 милиона подписи е епична по рода си кампания, която досега не е предприемана в Румъния. През юли 2016 г. Конституционният съд на Румъния даде ход на конституционно предложеното изменение, но само въз основа на процедурния ред, добавяйки, че не е бил призован да се произнесе компетентно по конституционалността на съдържанието на изменението.

Междувременно румънските политици се огънаха, след като администрацията на Обама, чрез своя посланик в Румъния, наложи на румънското правителство да блокира инициативата. Американският посланик свика лидерите на различните политически партии в Румъния за специални дискусии, с които да ги притисне и накара да блокират проекта. Европейският съюз също оказа натиск върху румънското правителство.

Натискът е толкова силен, че през есента на 2016 г., румънският президент Клаус Йоанис обявява публично своето противопоставяне на инициативата, като нарича хората, които го подкрепят „религиозни фанатици“. Американски и европейски организации срещу брака и семейството, срещу правото на живот, феминистки, крайни и екстремистки организации също се обявяват публично срещу инициативата.

В крайна сметка румънските политици променят решението си, понеже когато дойде ред на гражданите да гласуват, те започват да се преструват, че слушат. През декември румънците гласуват на парламентарните избори. Преди това Коалицията за семейството сключва споразумения с основните политически партии, с които те се обвързват да гласуват за предложената конституционна поправка през януари 2017 г. или не по-късно от пролетта, и да гарантират, че изменението ще бъде в гласуването не по-късно от април 2017г. Не е изненадващо обаче, че политиците не удържат отново на обещанията си.

В началото на годината група от над 40 демократични членове на Конгреса на САЩ изпраща писмо до румънското правителство и до лидерите на основните политически партии с искане да блокират инициативата. След дълго отлагане на 9 май 2017 г. румънската камара на депутатите гласува поправката на Конституцията, като я одобрява с 232 “за” срещу 22 гласа “против”. Международните медии мълчат за това.

Преди изменението на Конституцията да бъде гласувано на национален референдум, то също трябва да бъде гласувано от румънския Сенат. След като бъде направено, референдумът трябва да се случи в рамките на 30 дни след това. За да се потвърди изменението, избирателната активност трябва да бъде минимум 30 процента от всички граждани, имащи право на глас, което означава около 6 милиона души. Шансовете за приемане на изменението изглеждат като цяло добри. Проучванията на общественото мнение сочат 80 процентова успеваемост.

Съобщението на Коалиция за семейството завършва с призива “Молете се за нас и насърчете другите да направят същото.” В ситуации като тази това е повече от нужно.

По информация на Коалиция за семейството:
http://coalitiapentrufamilie.ro/2017/05/18/romania-wants-preserve-marriage-preserve/

Превод и редакция: Гражданско сдружение „Асоциация общество и ценности“

Подобни статии

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *