След двегодишно закъснение, след като рекорден 3 милиона души поискаха национален вот за изменение на член 48 от Конституцията на Румъния, на 6-7 октомври ще се проведе референдум.

Ако този референдум достигне минималния праг от 30% участие на избирателите, в Конституцията на Румъния ще бъде записано, че семейството се основава на доброволното съгласие за брак между мъж и жена, пълното им равенство, както и правото и задължението на родителите да гарантират възпитанието, образованието и обучението на техните деца.

Коалицията за семейството, Комитетът за гражданска инициатива и други организации обединиха усилията си да осъдят най-сурово забраната на румънските власти за правото на гражданите да проведат кампания преди националния референдум, при незаконните известия на антидемократичните фракции.

На 29 септември в град Браила полицията демонтира банер за референдума, поставен в църковен двор и глоби енорийския свещеник. Безпрецедентно е действието на полицията в църковните помещения без правно основание, да се намесва в живота на християнската общност или да забранява свободата на изразяване преди национален референдум, след падането на комунистическия режим през 1989 г.

В Букурещ органите са разпоредили отстраняването на всички съпътстващи референдума материали, разработени от Гражданската инициатива и изложени в целия град, на основание, че гражданите и техните организации попадат в обхвата на разпоредбите на Закон 208/2015 и Закон 334/2006.

Обяснението е неоснователно и незаконно поради факта, че гореспоменатите закони са строго приложими за политическите партии по време на политическа кампания преди Деня на изборите и няма правна връзка с гражданския референдум. Властите също са решили да забранят на румънските граждани да използват цветовете на собственото им национално знаме в произведенията на кампанията на Референдума.

Въз основа на една и съща неоснователна причина значителен брой Национални избирателни секции в цялата страна забраниха свободния достъп на гражданите и техните организации до медийно излъчване, като по този начин напълно блокираха популяризирането на кампанията за референдума.

Понастоящем и само след четиридневна кампания става ясно, че на румънските граждани и техните граждански организации е забранено да провеждат кампании свободно и без дискриминация.

Гражданските организации и гражданите са решени да се противопоставят на изключването от страна на органите на кампанията им преди референдума, като посочват, че тяхната кампания не е политическа нито избирателна и че съгласно на чл. 30, закон 3/2000, гражданите имат право на справедлива и информативна кампания.

по информация на: Коалиция за семейството и Гражданска платформа ЗАЕДНО и др. 
За връзка: [email protected] / Tel: 0727 57 8080 / www.Referendumpentruromânia.ro / www.coalitiapentrufamilie.rowww.platforma-impreuna.ro

Превод и редакция: Асоциация общество и ценности

Още по темата:
Румънският парламент гласува провеждането на референдум в полза на брака

Румъния иска да запази брака и страната си

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *