В новините в петък преобладаваше темата за трафика на хора и проституцията, по повод Евопрейския ден за борба с трафик на хора – 18 октомври. В тях можеше да се види рязкият завой, който българското правителство направи в политиката си относно проституцията.

Като сдружение Асоциация Общество и Ценности изиграхме важна роля като двигател за тази промяна и част от общите граждански действия, заедно с много други. Колко ли невинни жени и деца щяха да станат жертва на трафик и проституция вследствие узаконяването на проституцията у нас? Може би десетки хиляди. В Холандия например детската проституция нараства от 4,000 през 1996г. на 15,000 деца през 2001 година. С цената на живота на хиляди деца и млади жени българското правителство беше почти готово да каже „да“ на подобен проектозакон. И с каква цел? За да задоволи финансовите апетити на определена група хора, свързани с управлението.

През изминалите месеци разговаряхме с различни хора, представители на неправителствени и правителствени организации, управляващи, международни организации, журналисти и дипломати. Дори и само в орепделени медии да се спомена името на Асоциация общество и ценности и на пръв поглед да изглежда, че шепа хора знаят за направеното от нас и събраната подкрепа, това съвсем не е така. Срещнахме се и установихме контакт с ключови хора, които не знам дали по друг повод бихме срещнали. 

Представители на международни организации и дипломати бяха приятно изненадани да разберат, че гражданско сдружение „Асоциация Общество и ценности“ е започнато от хора с конкретна цел и кауза, а не водени от желанието да усвоят пари по дадени програми.

Заемането на твърда позиция от самото начало срещу легализацията на проституцията ни постави на „опасно“ място. Съмишленици от неправителствени организации и журналисти ни предупреждаваха да внимаваме защото много пари, големи бизнесмени от туристическия бранш и видни политици стоят зад този законопроект (или с други думи са въвлечени в бизнеса с проституция).

Разбрахме също, че големи суми пари се „наливаха“ в медиите за PR-а и промяната на обществената нагласа в полза на легализирането на проституцята. Дори и журналисти да желаеха да публикуват читателските ни мнения и коментари, техните намерения бяха осуетявани поради несъвпадане с „линията“, която главните редактори следваха. Други техни колеги дори и не се опитваха да направят опити да публикуват мнения срещу легализацията. 

Сред направените срещи с представители на различни неправителствени организации разбрахме, че не всички ще имат смелостта и интереса да отстояват подобна позиция. Много от тях излязоха с извинения от рода на: „все още нямаме позиция по този въпрос, тъй като нужно е да се направят повече изследвания“ или „колелото на законодателните промени у нас е вече завъртяно и няма смисъл да се опитваме да го спираме“. 

Продължихме да излагаме аргументите си и да говорим истината, предизвиквайки хората за честност и открита позиция по този въпрос. Стана ясно, че една от основните причини за липса на позиция или позиция в полза на легализацията на проституцията при някои неправителствени организации у нас се оказа работата им по програми на Министерство на здравеопазването, както и такива финансирани от страни легализирали проституцията. За тях да заемат позиция срещу легализацията би било равнозначно да се изправят срещу политиката на спонсорите си, а оттам и липсата на средства.

Интересното беше, че докато течеше „кампанията за легализация на проституцията,“ през последните шест месеца, отговорите, които получихме от служители от държавната администрация бяха в полза на легализацията. Само един от тях бе неутрален. 

Сега обаче е различно. Плочата се обърна. Привърженици и съмишленици колкото искаш. 

Колко от нас обаче са готови да заложат живота си за каузата на ИСТИНАТА и да не я предават независимо от цената и броя на съмишлениците? Защото съотношението не е непроменима константа и както стана в случая с легализацията на проституцията, то много бързо може да се промени. 

Въпросът е: Коя е твоята кауза и готов ли си да дадеш живота си за нея? 

Веднъж разбрали истината не би трябвало да има нещо, което да ни спре.

Екипът на Асоциация Общество и Ценности

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *