В понеделник, 9 февруари всеки народен представител ще получи в пощенската си кутия поименно адресирана сватбена картичка от гражданско сдружение Асоциация Общество и ценности. Повод за изпращането им е излязлата в медиите информация за предстоящето до десет дни второ четене на промените в Семейния кодекс в правната комисия, а след това и в пленарната зала.

Желанието на гражданите от асоциацията, инициирала изпращането им, е народните представители да преосмислят сериозно последствията от приемането на фактическото съпружеско съжителство с чл. 13. В картичката Асоциация общество и ценности се обръща към всеки депутат с апела: „Българското семейство се нуждае от Вашата подкрепа! Защитете го като гласувате против фактическото съжителство.“

Промените в семейния кодекс бяха гласувани на първо четене в началото на месец октомври. Асоциация общество и ценности бе сред първите, които алармира обществеността и медиите за опасностите и пропуските в Законопроекта за семеен кодекс отнасящи се до легализирането на фактическите съжителства и започна кампания за защита на децата и семейството.

Улесняването на процедурите по сключване на граждански брак, въвеждането на бързия развод и имуществените договори обезмислят въвеждането на фактическите съжителства. Според Асоциация общество и ценности законовото им регламентиране само по себе си няма да насърчи регистрирането им в общината и припознаването на детето от страна на бащата. Изследванията показват, че 70% от съжителстващите у нас се женят в рамките на 5 години след началото на връзката.

По време на състоялата се на 19 ноември м.г. в хотел Радисън в София международна конференция в подкрепа на семейството лекари, юристи, психолози, семейни консултанти, експерти и представители на граждански сдружения излязоха с обща декларация за отпадане на фактическото съжителство от Законопроекта за семеен кодекс. Като основни мотиви експертите посочват узаконяването на полигамията, кръвосмешението, нарушаването на Конституцията, както и последствията от налагащото се узаконяване на хомосексуалните съжителства с легализирането на фактическите съжителства. В сегашния Законопроект за семеен кодекс липсва забрана за хора в брак да регистрират фактическо съжителство, както и при наличието на родствена връзка.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *