София, 15.05.2014 г. Седем кандидати, пет от Реформаторски блок и по един от Атака и от Партия на зелените, подкрепиха Декларацията за насърчаващи семейството политики в Европейския парламент, инициирана от сдружение Асоциация Общество и Ценности. 

С подписа си кандидатите се ангажират да спазват принципа на субсидиарност и правото на всяка страна да определя политиката си в сферата на брака, семейството, родителските права и образованието, да признават различията и приноса на бащата и майката за пълноценното развитие на децата и да работят за създаване на икономически условия за семействата, като да им осигурят достоен живот и условия за пълноценно развитие. 

С подкрепата на декларацията те обещават да работят за утвърждаване на семейството, основано на брачния съюз между един мъж и една жена, и да защитават човешкото достойнство, правото на живот, свободата на мисълта, съвестта и религията, както и правото на родителите като първостепенно отговорни за възпитанието, здравето и образованието на децата си. 

Целта на инициативата е да информира обществото кои са кандидатите за следващия Европейски парламент, които ще работят в защита човешкото достойнство и семейните ценности в ЕС, и да се следи дали ще работят за продължаване ангажираността на европейските институции към правата на човека като цяло и тези права в частност.

Декларацията в подкрепа на семейството бе подкрепена от Меглена Кунева, Светослав Малинов, Корман Исмаилов, Николай Ненчев и Гергана Николова* от Реформаторски блок, Магдалена Ташева от „Атака“ и Валентин Симов от „Партия на зелените“.  

Освен подкрепата на декларацията, Асоциация Общество и Ценности информира за начина, по който настоящи евродепутати, кандидатирали се отново за ЕП, са гласували по въпроси, касаещи семейството.

Данните от гласуването** на докладите „Естрела“, „Луначек“ и „Зубер“ в ЕП показват, че основно представители на ГЕРБ, Синята коалиция и НДП са защитавали човешкото достойнство, брака, децата, родителските права и принципа на субсидиарност. За ранно сексуално образование, достъп до аборти в училищата без знанието на родителите и признаване на хомосексуалните бракове са гласували евродепутатите от БСП, ДПС, НДСВ и НФСБ.  

Оповестяването на резултатите от кампанията „Гласувай за семейството“ съвпадат с Международния ден на семейството, обявен от ООН.  Той отразява значението, което международната общност отдава на семейството, като естествена и основна клетка на обществото, с право на закрила от държавата.

източник: Асоциация Общество и Ценности
–––––––
*Кандидат, който споделя ценностите на Асоциацията и го е доказала с действията си през последните години:
Гергана Николова е кандидат за ЕП от гражданската квота под номер 6 в листата на Реформаторски блок. Тя изцяло споделя ценностите ни и активно е защитавала позициите, които сме заемали от самото ни начало. Заедно с нея сме участвали в редица граждански действия за отстояване правата на родителите, брака и семейството.  Миналата година, с риск да загуби работата си, Гергана смело застана в дебат по националната телевизия срещу проектозакона за задължителната предучилищна подготовка за 4 годишните. 

Настоящата избирателна система позволява да се гласува мажоритарно за конкретен кандидат, като се посочи номера на партията/коалицията и до него номерът, с който канидатът участва в дадената листа.  Ако достатъчно на брой хора изразят предпочитанието си за конкретен човек от листата, това може да го постави на челно място. 
––
Асоциация Общество и Ценности е сдружение с активна позиция в отстояване на ценности и политики за гарантиране достойнството и свободата на личността, брака и семейството.  

** Следва справка показваща начина, по който евродепутати, кандидатирали се отново за изборите за ЕП, са гласували по въпроси свързани с децата и семейството:

Подобни статии

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *