Словашки депутати от групата на социалдемократите (SMER) и християндемократите (KDH) гласуваха да се дефинира брака като „уникална връзка между един мъж и една жена“ в Конституцията. Управляващата партия на социалдемократите се съгласи с искането на опозиционната партия християндемократи, в замяна на тяхната подкрепа за съдебната реформа.

Подкрепата за изменението в Камарата беше впечатляваща: 102 депутати гласуваха в подкрепа на конституционна поправка, а 18 гласуваха против.  Конституцията бе изменена, за да бъдат по-малко вероятни опитите да се предефинира брака в бъдеще.

Това изменение има за цел да се отиде по-далеч отколкото забраната на еднополовите „бракове“. В обяснителния референдум се уточнява, че „ще бъде невъзможно правата и задълженията, свързани с брака, да бъдат предоставени по някакъв начин, различен от законово признатия съюз между един мъж и една жена“.

Макар и само в обяснителен меморандум, изявлението има за цел да постави извън закона всяка форма на съюз за еднополови двойки.

С това изменение, Словакия следва тенденция сред европейските държави: тя е седмата държава-членка на ЕС (след България, Литва, Латвия, Полша, Унгария и Хърватска), които са приели такова уточнение, опровергавайки неверните твърдения (например от идеологически предубедения Европейски съд по правата на човека), че има обща тенденция към признаване на еднополовите „бракове“ в Европа. В този смисъл, управляващите се надяват, че днешното решение ще играе важна роля, поради въздействието си дори извън Словакия, тъй като това допълнително ще подкопае доверието на такива твърдения, които за съжаление са повтаряща се функция в практиката на Европейския съд по правата на човека.

автор: Джей Сий фон Кремпах
източник: http://www.turtlebayandbeyond.org/2014
превод на български: Асоциация Общество и Ценности

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *