На 25 март, неделя в Словения се проведе следзаконодателен референдум по повод Новия семеен кодекс, който бе приет от словенския парламент през юни 2011 година и който легализира хомосексуалните бракове.

На преките избори, 55% от гласувалите отхвърлиха новия семеен кодекс, а 45%  гласуваха в подкрепа на закона. В неделя гласуваха 30% от имащите право на глас.

Алес Примик, ръководител на Гражданската инициатива, която предложи референдума, сподели пред European Dignity Watch:

“Хората в Словения показаха на правителството и на цяла Европа, че исканията за привилегии на малцинството не могат да бъдат приети за сметка на най-същественото право на всяко дете: правото да има баща и майка. На тези, които искат да жертват това право заради личните си привилегии, им бе казано ясно от словенците: майчинството и бащинството са уникални и скъпоценни, ние искаме брака между мъжа и жената да бъде запазен и защитен, ние искаме нашето следващо поколение да расте в най-блогоприятната среда.”

Новият семеен кодекс се състоеше от 309 члена и адресираше много проблеми, но въпреки интензивните преговори през последните две години и половина, той продължаваше да съдържа сериозни заплахи за семейството и правата на децата.

Примик обясни: «През цялото време бяхме готови за компромисно решение, но политическите партии и ЛГБТ групите настояваха за равенство между хомосексуалните и съпружеските бракове, включително и правото да имат деца.»

Най-спорното, което Новият семеен кодекс представи беше неясният път към пълното равенство на хомосексуалните и съпружеските бракове и осиновяването на дете от хомосексуалните двойки.

Референдумът се проведе поради изричното искане от страна на словенците, които се обединиха в гражданско движение извън политеческите партии – “Гражданска инициатива за семейството и правата на децата.”

Гражданската инициатива беше в незавидна позиция спрямо подкрепата на всички големи и важни медии, включително и на президента на Словения Данило Турк, който  застана за Новия семеен кодекс, както направиха и повечето политически партии в парламента. Сегашното словенско правителство реши да не участва в кампанията за референдума.

Това беше първия по рода си референдум в страна членка на Европейския съюз и е възможно да стане важна oтправна точка за друго законодателство в тази област, в региона на Централна Европа. 

* Гражданската инициатива за семейството и правата на децата е сформирана като отговор на нежеланото предложение за Нов семеен кодекс през 2009. Тя е най-голямата Словенска гражданска група (с над 65 000 членове). Тя подпомага и съдейства за правата на децата и насърчава гражданското общество да защитава брака като съюз между един мъж и една жена.

* Превърната от нейните поддръжници в един нов феномен, Словения не е имала такава силна обществено-гражданска намеса след падането на комунистическия режим.

  • На 3 февруари 2012 Гражданската инициатива предала над 40 000 проверени подписа на Народното събрание на Република Словения, нужни за да се състои референдума за Новия семеен кодекс.
  • След отхвърлянето на Новия семеен кодекс на този референдум, това законодателство е отменено и Словения ще трябва да започне отначало, с наскоро основаното ново Словенско правителство и ясно послание от словенците.

Източник: European Dignity Watch

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *