София, 22.12.2015  Тази неделя Словения в референдум отхвърли гласувания от правителството през март т.г. закон, който щеше да узакони хомосексуалните бракове в страната и правото им да осиновяват деца. 

Голямо мнозинство от участниците – над 63% , казаха “НЕ” на закона, който ги разрешаваше. В резултат на това законът, който бе приет от Народното събрание на Словения с 51 “за” и 28 гласа “против” еднополовия брак през март, няма да влезе в сила.

Тази победа за брака, правата на децата и гражданското общество, е постигната благодарение на смели хора, част от движението “За нашите деца!” Наложило се е те да организират събирането на подписи, необходими за провеждане на задължителен референдум под силен натиск и за кратко време. Когато, въпреки всички трудности, те са събрали необходимия брой подписи в рамките на рекордните четири дни, Народното събрание прави опит за отмяна на референдума, под претекст, че въпроса, който той поставя е „противоконституционен”.  Нужни са близо 4 решения на Конституционния съд на страната, за да стане възможно провеждането на този референдум. 
Примерът на словенците показва, че е възможно закони, насочени срещу брака и правата на децата, да бъдат обърнати, когато има активно гражданско общество.

​източник: Асоциация Общество и Ценности

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *