Твърдението, направено от народният представител г-н Велизар Енчев, че лечението с марихуана повлиява развитието на болести като: рак, СПИН, хепатит C, глаукома, мускулна дистрофия и др. е погрешно и спекулативно!

Марихуаната съдържа вещества като делта-9-тетрахидроканабинол (ТHC) и канабидиол (CBD), които се свързват с канабиноидни рецептори в мозъка и други части на тялото, стимулират ги изкуствено (свръхстимулация) и прекъсват функцията на естествените ендогенни канабиноиди, като по този начин разстройват менталните и физически функции на организма. 

Свръхстимулираните рецептори променят функцията си и заедно с други промени, настъпили в мозъка, водят до пристрастяване. Първоначално човек има чувство на еуфория, както при всички наркотични вещества. По-късно се развива депресия, страх, тревожност, нарушения в паметта, вниманието, съня, координацията, възприемане на времето. Може да се предизвика психоза с прояви на халюцинации, деперсонализация. Повишава се артериалното налягане и сърдечната честота, което повишава риска от сърдечен удар. Развиват се хронична кашлица и бронхити.

По отношение на рекламираните „желани ефекти”: повлияване на мускулния спастицитет, хиперактивен пикочен мехур, невропатна болка, болка при рак, гадене, повръщане, нарушения в апетита, има достатъчно ефективни медикаменти (във всеки случай не по-малко ефективни от марихуаната), които са регистрирани и се използват успешно, включително и наркотични аналгетици. Лекарствени продукти, съдържащи марихуана и нейни деривати, не се използват и не се препоръчват при заболяванията, изброени от депутата, категорични да специалистите у нас. Това става ясно от Становището на националния център по наркомании относно необходимостта и терапевтичното значение на употребата на марихуана и нейни деривати за медицински цели.

Марихуаната е най-често** употребявания наркотик от младежите, като според статистиките употребата й нараства през последните години. Употребата на марихуана води до зависимост и до последваща употреба на по-силни наркотични вещества. 
Все още не е известно доколко медикаментът Sativex, предложен за легализация, е наистина ефективен. До момента няма направени проучвания за зависимост за този препарат.
Лекарствените продукти, съдържащи марихуана, имат много странични ефекти. Те могат да причинят канабиноидна интоксикаци, а рисковете от психиатрични реакции надвишава ползата им.

Повдигнатият дебат от депутата и опитите за легализиране на лекарствени продукти, съдържащи марухуана и нейни деривати, не са в полза на опазване на здравето на хората и превенция на употребата на наркотици, а точно обратното, те дестабилизират общественото мнение, че лекарствените продукти, съдържащи марухуана и нейни деривати, са опасни.

Уважаеми дами и господа народни представители,

Предвид сериозните вреди и последствия, които легализацията на марихуаната за медицински цели ще окаже върху цялото ни общество, и най-вече децата, апелираме към вас твърдо да се противопоставите на узаконяването и!

Гражданско сдружение „Асоциация Общество и Ценности“

* Становище на националния център по наркомании относно необходимостта и терапевтичното значение на употребата на марихуана и нейни деривати за медицински цели: http://ncn-bg.org/docs/Marijuana_2014.pdf

**Изследване направено през 2009г. у нас показва, че 42% от учениците са опитвали марихуана; 31% вярват, че марихуаната е най-безвредния наркотик (http://promena.org/проучване-анкета-ученици-марихуана-б/).


Асоциация Общество и Ценности благодари специално на д-р Д. Скринска, невролог и член на сдружението, за доброволната помощ и съдействие в изготвянето на позицията!

Подкрепете гражданската петиция и кажете НЕ на легализацията на марихуаната на: http://civilactionbg.com/?p=175

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *