На 17 годишна възраст Чарли Евънс живее като момче, като пристяга гърдите си и бръсне главата си. Десетилетие по-късно, през 2018 г., тя престава да бъде повече трансджендър пред околните. От този момент до сега, през годините, с нея се свързват „стотици“ трансджендъри, които искат да направят същото. Това сподели тя наскоро пред английското издание „Sky News“.

Хората, които установяват връзка с нея „са предимно на около 25-годишна възраст, повечето жени, голяма част от които са имали влечение към жени, често също аутисти“, казва Евънс.

През последното десетилетие във Великобритания се наблюдава увеличение с близо 4500 процента (от 40 през 2009-2010 до 1,806 през 2017-2018) при момичетата, определящи се като трансджендъри. Университетът „Браун“ миналата година се опита да ограничи първото голямо проучване, разглеждащо „бързо настъпващата полова дисфория“ като социална зараза, която изглежда особено силно засяга момичетата. 

По думите на Евънс, след обществено обсъждане, проведено неотдавна, млада жена с брада се приближила до нея и заявила, че тя самата също е предприела действия за връщане към пола, с който се е родила. Тази млада жена „сподели, че усеща как хората от ЛГБТ общ​ността я отбягват, заклеймявайки я като предател“, казва Еванс. „Така почувствах, че трябва да направя нещо“.

Евънс сформира британската благотворителна организация Detransition Advocacy Network, за да предложи подкрепа на хора като Руби, друга млада жена, която разказа на Sky News своята история, както и на нарастващия брой бивши трансджендъри. За решението си да престане да бъде с пол, различен от биологичния си, след като в продължение на осем години е билаподложена на съответна хормонална терапия, Руби казва: „Не срещнах никъде подкрепа, освен от няколко приятели онлайн“.

„За всички, които преживяват полова дисфория, независимо дали са транс или не, искам да има повече възможности, тъй като мисля, че е налице само система от стереотипни препоръки: „Добре, ето ви хормоните, имате си хирургията, вие сте на ход“. Не мисля, че това е полезно за някого “, казва Руби пред Sky News, подразделение на Comcast.

Намиращият се наблизо местен отдел на Националната здравна служба, който е специализиран в трансджендерна медицина докладва, че „сега има рекорден брой пренасочвания и виждаме 3,200% повече пациенти, отколкото преди 10 години – при момичетата увеличението е с 5,337%“, съобщава Sky News. Някои от пациентите, спрямо които се прилага подобна терапия, са едва на 3-годишна възраст. 

 Този внезапен бърз растеж на желанието за самоопределяне на половата идентичност е налице както в Обединеното кралство, така и в САЩ. Както отбелязва Рене Гарднър, „Първата джендър клиника в Съединените щати се откри през 2007 г. в Бостън. В статия от октомври 2016 г. се казва, че вече има повече от 60“. Сега щатът Орегон предлага платени от данъкоплатците операции за смяна на пола на деца на 15-годишна възраст, без да е нужно те да уведомяват за това родителите си. Предоставящите подобни „здравни услуги“ в Орегон се счита, че постъпват “добросъвестно” и закона ги защитава, когато родителите са против оперативната намеса.

Наскоро американски изследовател направи проучване, което потвърди, че най-малко две 13-годишни и пет 14-годишни момичета са получили двойна мастектомия (отстраняване на гърдите, бел. ред.) в резултат на проведена спрямо тях терапия за промяна на пола.

И все пак, скорошен преглед на наличните изследвания по тази тема установи, че „само малък брой деца, които се идентифицират с противоположния пол, продължават да го правят в юношеска или зряла възраст“.

С разрастването на трансджендъризма, изключително рядко явление до неотдавна, се стигна и до нарастване на броя на тези, които са били трансджендъри. Девет такива лица подадоха запитване към Върховния съд на САЩ, който трябва да реши дали работодателите следва да позволят на трансджендър служителите си да изглеждат и имат поведение присъщо за противоположния пол, докато са на работа. Върховният съд изслуша аргументите на свидетелите по това дело.

„В официалното запитване почти всеки от ищците е казал, че е престанал да бъде трансджендър с помощта на терапия“, пише Никол Ръсел, по повод запитването до британския Върховен съд, направено от бивши трансджендъри. „Това не просто им помогна да се излекуват, но също така разкри, че по-дълбоките емоционални травми често са причина за сполетялата ги полова дисфория и основната причина те да пожелаят да са трансджендъри. Всички хора твърдят, че онези, които са им предложили или са им помогнали да преминат през тази транзиция често (несъзнателно) са им причинили повече болка“.

Хората, които търсят помощ за връщане към живота, утвърждаващ биологичния им пол, могат да намерят ресурси в SexChangeRegret.com, уебсайт на Уолт Хейер, бивш трансджендър.

Автор: Джой Пулман, октомври 2019г.

Източник: https://thefederalist.com

Превод от английски: Асоциация Общество и Ценности

Подобни статии

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *