Petra De Sutter

В местен вот парламентаристите отхвърлиха предложенията за сурогатното майчинство 

„Законовите разпоредби не са достатъчни, само пълна забрана ще предпази жените” 

Страсбург, 11.10.2016г. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа  окончателно отхвърли предложението за узаконяване и регулиране на сурогатството във всичките 47 страни членки. Препоръката излезе след дълго обсъждане на доклада на белгийската сенаторка Петра Де Сутер (по рождение- Пол Де Сутер). Тя оказала натиск за приемане на регулации, които да узаконят забранените сурогатни споразумения в Европа. Мнозина счетоха тези действия за пристрастни, тъй като Де Сутер е директор на болничния департамент, където се предлага сурогатство в Гент, Белгия. 

Докладът е отхвърлен с 83 гласа „против“, от 77 гласа „за“ и 7 „въздържал се“. Янаки Стоилов, който единствен присъства от българските членове на ПАСЕ се въздържа от гласуване. 

„Днес, отхвърляйки предложенията на Де Сутер, Асамблеята гласува за зачитането на правата и достойнството на жените и децата. Сурогатството експлоатира жените и третира децата като стока. Ние трябва да погледнем отвъд нереалистичната гледна точка за т.нар. алтруистично сурогатство, което Де Сутер се опитва да прокара в своя доклад. Има няколко съществени различия между алтруистичното и комерсиалното сурогатство. Независимо дали говорим за услуга или бизнес сделка последствията за децата са едни и същи“, казва Лоркан Присе, правен съветник на  международната организация Alliance Defending Freedom (ADF), след паметния вот. 

„Парламентарната асамблея подкрепи жените и децата, които следва да бъдат защитени от комерсиализацията и отхвърли позицията на Европейския съд по правата на човека, който по-рано гласува в полза на незаконните сурогатни споразумения.” 

Един пристрастен доклад 

Сурогатството е практика, при която децата биват взети от тяхната биологична майка и дадени на друго лице/а, често пъти срещу големи суми пари. Тази практика е била критикувана от много правозащитни организации и е осъдена в резолюция на Европейския парламент през 2011, като: „експлоатация на женското тяло и неговите полови органи”.

Предложенията на Де Сутер по отношение на сурогатството са напълно противоречиви. Много членове на Комисията по социални дейности на Парламентарната асамблея счетоха, че тези доклади повдигат въпроса за конфликт на интереси, тъй като Де Сутер има връзка със сурогатни клиники в Индия и често защитава тази практика в медиите. Първоначално предложенията призовават за законови регулации за приемането на сурогатни споразумения във всички 47 страни членки. 

„Международният съд зачита правото на семеен живот, което означава, че децата се предполага да познават своите родители. В повечето случаи това е невъзможно. Съвета на Европа и Европейският съд за правата на човека считат себе си за първенци по опазване на човешките права. Ако те са сериозни за правата на жените и децата, те няма да спрат, докато не е постигната пълна забрана на тази проблематична практика“, казва Лорънс Уилкинсън, съветник на ADF в Страсбург. 

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа е съставена от 324 парламентаристи в 47 делегации от националните парламенти на всяка от страните членки. Съвета на Европа със седалище в Страсбург, Франция, е основан през 1949г. с мандата за спазването на човешките права, демокрацията и правото на закон. Съдът е независим орган, вътре в Съвета на Европа.

по информация получена от Alliance Defending Freedom и www.assembly.coe.int
​превод и редакция: Асоциация Общество и Ценности

Подобни статии

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *