Съветът на Европа осъди прекомерното използване на сила и инициира процедура за мониторинг във връзка с репресиите срещу мирно протестриащите градждани във Франция в подкрепа на брака

На 26 юни 2013 г., двадесет и четири депутати от различни партии и националности представиха проекторезолюция озаглавена „Сериозни пречки в областта на правата на човека и върховенството на закона във Франция“ (Doc. 13255) Проектът цели „да бъде започната процедура за мониторинг по отношение на Франция“ от „Комитета за наблюдение“ на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (Комисия за спазването на задълженията и ангажиментите от страна на държавите-членки на Съвета на Европа). Тази комисия е отговорна за гарантиране, държавите-членки да спазват договорените задължения, по-специално в областта на правата на човека.

Като резултат от активирането на тази процедура срещу Франция, безпристрастни, обективни и дискретни докладчици – членове на парламента ще разследват, в контекста на протестите срещу „Taubira law“, случаите на полицейско насилие и злоупотреби, както и ограниченията на свободата на изразяване.

Информация по тези случаи ще бъде събирана, с цел да бъде предоставена на докладчиците, чиято среща ще се проведе през септември, на следващата сесия на Асамблеята.

Тази процедура беше започната когато Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие на 27 юни 2013 г. Резолюция 1947 (2013 г.), като призовава Франция да постави в ред и осъди непропорционалното естество на нейния „отговор от [нейните] публични власти и действията, предприети от правоприлагащите органи. “ Тази резолюция, озаглавена „Народен протест и предизвикателства към свободата на събиранията, медиите и словото“, се занимава конкретно с „използването на сълзотворен газ, за мирни демонстранти“ и факта, че „четирима души бяха ранени и няколко стотици бяха арестувани“ (§ 3.1) .


Като припомня, че „в случаи на народен протест, ролята на правоохранителните органи е да  защитят правата на демонстрантите, свободата им на сдружаване и на изразяване, като същевременно защитават другите“, Асамблеята специално приканва държавите да:

. „9.1 гарантират свободата на събиранията и демонстрациите […] и да се гарантира, че тази свобода може да бъде упражнена на практика;

    9.2. разследват надлежно употребата на прекалена или прекомерна сила от членове на правоохранителните сили и да налага санкции на отговорните лица;

     9.3. засилят обучението за правата на човека на членовете на силите за сигурност, както и на съдии и прокурори, в партньорство със Съвета на Европа;”

На 26 юни 2013г. Европейската народна партия (ЕНП) с Европейският център за законност и справедливост (ЕЦЗС), организираха публично изслушване относно „Manif pour Tous (1) и полицейските репресии”  в Съвета на Европа в присъствието на г-жа Людовин де ла Рошер президент на “Manif pour Tous”, г-жа Беатрис Борже от Френска пролет, Мадлен Безаен и Жан- Баптис Ашард, говорителите на „Стражите”, Лука Волюнте, МР и Грегор Пупинг директор на ЕЦЗС. По този повод ЕЦЗС представи доклад, съдържащ повече от сто свидетелства на жертви на полицейски злоупотреби. Повечето от тези свидетелства бяха споделени с ЕЦЗС от адвокати на жертвите.

Такава працедура може да има възпиращ ефект. Разбира се правителствата ,към които са насочени тези процедури за мониторинг трябва да знаят, че всички нарушения, които допускат, ще бъдат публично изложени и те ще бъдат държани отговорни.

Източник: Европейски център зазаконност и справедливост
 
[1] “Manif pour Tous” е френското име на демонстрациите срещу закона за брак на еднополовите двойки и осниноваванията на деца от тези двойки, приет през май от френските власти. Името буквално означава „Демонстрация за всички”, като се позовават на лозунга на опонентите „брак за всеки”.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *