Всяка година повече от 10 000 българки стават жертва на трафик. Европол определя България, като една от шестте основни източници на жертви на трафик в ЕС, заедно с Украйна, Русия, Румъния, Молдова и Нигерия. Българските жени съставляват най-голямата народностна група в сферата на проституцията в Западна Европа. 70 % от проститутките в Брюксел са от България. 11,2 процента от проституиращите насила жени в Германия са българки.

Много от момичетата са се записали за работа като детегледачки, сервитьорки, модели или домашни прислужници. Обявите обещават добра заплата за млади жени. Така те напускат домовете си в търсене на по-добър живот.

Все по-често трафикирането се извършва без насилие чрез метода на ухажването, водещо до приятелство, привързване и влюбване. Трафикантът, играещ ролята на близък приятел, извежда жертвата си зад граница. 

Мислим си, че причината да има проституция е личният избор на проституиращите жени. За жалост това не е така! Близките на тези толкова голям брой момичета не говорят пред обществеността, поради срам и страх. Много от тях не знаят какво се случва в действителност. В случай, че преодолеят страховете си, тяхната подкрепа и помощ може да се окаже животоспасяваща. 

Повечето жени работещи като проститутки, биха избягали ако имаха избор. Жертвата на трафик често е държана в капана на страха, поради заплахи за нейната безопасност или тази на семейството и. Тя, може би, не е в състояние да се върне вкъщи. С цел предотвратяване на бягството им, момичетата са заплашвани със смърт или отвличането на техните близки. 

В ОПАСНОСТ….

Твоя близка е решила да замине за чужбина – да продължи образованието си, да работи или да се омъжи за чужденец. Ти се притесняваш за нея, защото:

– Тя е готова да замине на всяка цена.
– Човекът, който урежда заминаването буди в теб съмнения.
– Самата тя има притеснения от заминаването.
– Не е споделила плановете си за заминаване с близките си.
– Забелязала си промяна в облеклото, поведението и компанията и.

КАК МОЖЕШ ДА ПОМОГНЕШ?

– Попитай я директно за плановете и. Дай и възможност да говори свободно за това.
– Не я осъждай за това, което е решила.
– Покажи и, че си загрижен/а за нея.
– Разкажи и за трафика на жени, насилствената проституция и за опасностите, които може да крие заминаването в чужбина.
– Насърчи я да сподели с родители, близки или с някой възрастен в училище, на когото има доверие.
– Сподели опасенията си с някой, на когото имаш доверие – родителите ти, учител, педагогически съветник и заедно преценете дали трябва да се търси съдействие от полицията.
– Ако приятелката ти отказва, можеш ти да се обадиш в Службата за подкрепа на жени, пострадали от насилие, за да получиш идеи и подкрепа в мисията, с която си се заел/а.
– Ако тя е твърдо решена да замине, настоявай да вземе със себе си адреса и телефона на посолството на България и на организации, които оказват помощ на жени в беда в страната, в която отива.

Не се чувствай виновен/а, ако тя все пак замине. Това е въпрос на личен избор. Ако се чувстваш объркан/а, потърси помощ за себе си.

автор: Деница Йеротеева, доброволец в Асоциация Общество и Ценности

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *