На 12 юни, в последния ден на мандата си, на своето последно заседание 40–то Народно събрание окончателно прие Законопроекта за семеен кодекс.

Ден преди това със 77 гласа „за“, 7 „против“ и 8 „въздържали се“ парламентът отхвърли предложението в Семейния кодекс да се регламентира Фактическото съжителство и то да има правно значение.

Председателят на правната комисия Янаки Стоилов отбеляза рекордна посещаемост в комисията на юристи, върховни съдии, съдии и представители на гражданските организации. Гласуването на законопроекта за семеен кодекс се забави повече от година поради силната гражданска реакция срещу въвеждането на Фактическите съжителства.

Асоциация общество и ценности първа алармира обществеността и медиите за опасностите и пропуските в Законопроекта за семеен кодекс, отнасящи се до легализирането на Фактическите съжителства с проведената през месец март 2008г. пресконференция.

Организирана бе Гражданска петиция в подкрепа на брачната инситуция и семейството, която за по-малко от месец бе подписана от над 2000 човека и внесена в Народното събрание. Последва протест пред президентството и онлайн петиция в защита на семейството. Издадена бе и образователна брошура по отношение промените в Законопроекта за нов семеен кодекс.

Асоциация общество и ценности изигра ключова роля в целия процес като гражданско сдружение. Взе участие в три пресконференции, организира два мирни протеста в защита на децата и семействата, участва в кръгли маси и семинари по повод промените в Семейния кодекс, участва в редица радио и телевизионни предавания, интервюта в печатни медии и др.

През месец май и юни 2008г. Асоциация общество и ценности заедно с над 20 неправителствени организации и две политически партии излязоха с петиция срещу въвеждането на фактическото съжителство, изпратена до президента, премиера, парламента и до всички парламентарно представени партии.

През миналата година Светият синод на Българската православна църква, Католическата църква, Главното мюфтийство, Обединени евангелски църкви, Апостолска реформирана църква с още 14 други евангелски вероизповедания, партиите Гергьовден, Общество за Нова България, ОДС и др. застанаха срещу промените в Семейния кодекс свързани с въвеждането на Фактическото съпружеско съжителство.

По време на международна конференция в защита на семейната институция през ноември месец м.г. лекари, юристи, психолози, семейни консултанти, експерти и представители на граждански сдружения излязоха с обща декларация за отпадане на фактическото съжителство от Законопроекта за семеен кодекс. Като основни мотиви експертите посочиха узаконяването на полигамията, кръвосмешението, нарушаването на Конституцията, както и последствията от налагащото се узаконяване на хомосексуалните съжителства с легализирането на фактическите съжителства.

Активните граждански действия изиграха ключова роля за отпадането на фактическите съжителства и по-този начин българското семейство и деца – бъдещето на България да бъдат защитени.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *