02.12.313 Хърватия отвори избирателните урни вчера и граждани от цялата страна демонстрираха широк консенсус относно ключовия и фундаментален въпрос пред обществото относно брака. Трябва ли обществото да се откаже от естествения брак като крайъгълен камък на цивилизацията, да предефинира брака като съюз между двама възрастни, независимо от пола? Или трябва бракът да остане това, което той винаги е означавал – съпружески доживотен съюз между един мъж и една жена?

Резултатът от първия в историята на Хърватия референдум показва, че 65,8% от гласоподавателите са избрали да запазят брака като съюз на един мъж и една жена, с искане правителството да го признае като такъв в тяхната конституция.  33,5 % гласуваха против това.

Опитите да се омаловажи резултата от референдума не закъсняха. Ръководителят на правителството, министър-председателят Зоран Миланович, побърза да увери обществеността : „Това ще бъде последният път, в който мнозинство отнема правата на малцинството.“

Докато хърватските медии напълно пренебрегват резултатите от историческия референдум, международни медии показват, че резултатите изразяват волята на обикновените хърватски граждани. “ За да предотврати равното третиране на хомосексуалните връзки, мощната Католическа църква наложи референдума против волята на правителството на левицата.“ (цитат от германския Berliner Zeitung).

ЕС Бизнес, Информационна агенция Фокус , и Би Би Си дезинформираха  читателите, твърдейки, че референдумът е поставил въпроса дали гей браковете трябва да бъдат забранени или сложени извън закона. Но истината е, че не са били законово признати в Хърватия. Гражданите бяха помолени да отговорят с „да “ или „не “ на въпроса: „Подкрепяте ли въвеждането на разпоредба в конституцията на Република Хърватия, която дефинира брака като естествен съюз между една жена и един мъж?“

Референдумът е един от най-ярките примери на пряка демокрация. Около 750 000 подписи бяха събрани за провеждане на референдум в неделя. И всички хървати, които имат право да гласуват, могат да имат думата в референдума. В действителност, както е отбелязано на Frankfurter Allgemeine Zeitung, референдумът обедини хората от различни религии заедно.  Католици, православни, протестанти, мюсюлмани и евреи подкрепиха инициативата.

Фактът, че 65% от участниците са гласували с „да“ , а 33 % с „не“ е ясен и прост знак на този демократичен процес. Още по-впечатляващ е резултатът, имайки предвид интензивния натиск, който медиите и правителствени служители, включително министър-председателя и министърът на образованието, оказаха на организаторите на референдума и техните съюзници през последните няколко седмици.

Резултатът от референдума не отнема нечии права. Всички хърватски граждани ще продължат да имат същите права след гласуването, каквито имаха преди гласуването. Единственото нещо, което хървати поискаха, чрез референдум в неделя, е Конституцията на страната им да разпознава и защитава уникалната институция на брака – един мъж и една жена свързани заедно в доживотен съюз – и да се отнася към него като такъв. Това е самата дефиниция на правосъдието.

През ноември, Асоциация Общество и Ценности заедно с 80 правозащитни организации от цял свят, по инициатива на European Dignity Watch, изпратиха писмо до хърватските евродепутати в подкрепа провеждането на референдума касаещ брака.

превод: Асоциация Общество и Ценности
източник: European Dignity Watch

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *