Тонио Борг, снимка: Associated Press

Брюксел, 13.11.2012

Във вторник, 13 ноември, се проведе три-часово изслушване в Европейския парламент на номинирания за еврокомисар по здравеопазването в Европейската комисия – Тонио Борг. Съдебното заседание бе предшествано от подвеждаща кампания срещу д-р Борг, атакуваща неговите лични възгледи, макар и базирани на основните права в ЕС, които предвиждат свобода на възгледите, убежденията и изразяването. Въпреки това, избирателите с гласуването си опровергаха тези неверни твърдения.

Личните ценности на д-р Борг, включени в основните човешки права, като: свободата на съвестта , убежденията и изразяването, бяха поставени под въпрос и изобразени като несъвместими с европейските ценности. Опитите г-н Борг да бъде поставен в черния списък на кандидати, се основаваха на незачитане на основните свободи, предвидени в член 10 от Хартата на ЕС за основните права.

Личните убеждения на г-н Борг бяха представени като пречка за заемане на важна обществена длъжност на еврокомисар. Основните права са основните ценности, на които се основава Европейският съюз и следва да се прилагат за всички граждани, включително и за европейските комисари.

Доктор Борг бе приветстван с големи аплодисменти по време на изслушването му, в което той отговори на въпроси, свързани с недопускане на дискриминация в областта на семейството, брака и абортите, повдигнати от няколко евродепутати, относно намерението му да спазва ангажиментите си към Европейския съюз. Той подчерта, че всички парламентарни запитвания по тези въпроси са получили един отговор от Европейската комисия: въпросите касаещи аборта и дефинирането на брака и семейството попадат изцяло в компетенцията на страните членки.

Той се ангажира да действа „не като малтийски кандидат за еврокомисар, но като европейски комисар от Малта“. Доктор Борг неколкократно изрази намерението си да се придържа към договорите, като спазва Кодекса за поведение на еврокомисарите, което предполага, че той няма да допусне неговите лични възгледи да повлияят на решенията, които прави като кандидат за еврокомисар, и да зачита също Хартата за основните човешки права.

Честността на г-н Борг беше видна за всеки, който присъства на изслушването. Коментарите на една майка на четири деца, европейски гражданин от Белгия, която присъства на изслушването свидетелстват: „Г-н Борг изглежда зрял мъж, компетентен и честен. Той показа високо ниво на професионализъм, което е гарант за здравето всеки в ЕС“.  В заключителните си бележки г-н Борг заяви: „Мисля, че това е истински диалог. Това не е начин да се покаже човек интелигентен или умен. Това е начин, да бъда себе си. Вие получавате това, което виждате. Няма скрита умисъл.“

Окончателното гласуване на номинацията на Борг ще се проведе в сряда, 21 ноември, от Европарламента в Страсбург.

превод: Асоциация Общество и Ценности
по информация на FACE

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *