По повод Международния ден на хората с увреждания (3 декември), повече от 100 организации, представляващи няколко милиона граждани в държавите-членки на ЕС, призоваха председателя на Европейската комисия, Жан-Клод Юнкер, да оттегли предложението си за пета Директива за равно третиране.

Първоначално директивата е предназначена за преодоляване на специфични сфери на дискриминация срещу хората с увреждания, но впоследствие се превръща в инструмент за постигането на други широкообхватни политически цели. 

Поддръжниците на отвореното писмо са загрижени, че ако бъде приета предложената директива, тя грубо ще ограничи основните граждански права на всички европейски граждани, включително конкурентоспособността на предприемачите и бизнеса в ЕС. Сериозно ще бъде засегнато правото да извършват различни професионални и икономически дейности и услуги, без да се страхуват да не бъдат обвинени в дискриминация. 

Според тях окончателното предложение на Комисията регламентира личното поведение на гражданите, без никаква доказана необходимост, и увеличава многократно възможностите за конфликт и объркване.

Отвореното писмо е адресирано до президента Юнкер, в съответствие с нареждане до Франс Тимерманс, неговия зам. председател, „да обсъди с Европейския парламент и Съвет, в първото тримесечие на мандата си, списъка с чакащи законодателни предложения, с цел да се реши дали да се работи върху приемането им или не.”  Подписалите писмото призовават президента и неговия заместник да отхвърлят проблематичната директива.  

Особено тревожно, според организациите, са използваните в директивата неясни думи и разтегливи понятия като „по-неблагоприятно третиране”, “дискриминация”, “тормоз” и др., които биха довели до непредсказуеми интерпретации и последици. Според тях, приемането на директивата, значително ще повлияе на работата на институции и църковни организации, вероизповедания, училища и асоциации.

В писмото се казва, че предоставянето на професионални услуги и свободното сключване на договорни споразумения са важни за взаимодействието на гражданите и че те следва да могат да се различават по техния избор, убеждения и мирогледи. Според организациите предложената директива ще създаде абстрактни правни задължения, които драстично ще се отразят на такива доброволни споразумения. Това може сериозно да подкопае личната независимост и социално многообразие и да постави всеки европейски гражданин в подозрение за дискриминация.

Поддръжниците на отвореното писмо са убедени, че ЕС не трябва да приема ограничаващи основните граждански свободи закони, криещи риск от бюрократичен контрол на частната икономическата активност, непропорционални административни и финансови тежести за гражданите. Те считат, че има по-подходящи инструменти, които могат да бъдат използвани срещу несправедливостта и неравенството в обществото. Страните, подписали отвореното писмо настояват Европейската комисия да се откаже най-накрая от предложената директива и да излезе с по-целенасочени мерки за решаване проблемите на гражданите, в лицето на ЕС.Във връзка с предстоящата среща на Съвета на Министрите, Асоциация Общество и Ценности изпрати Отворено писмо до премиера Борисов, министрите на външните и вътрешните работи, и зам. министър-председателите по европейските политики и социалната политика с искане България да оттегли подкрепата си от Директивата за равно третиране.

Тези дни Съвета на министрите на ЕС предстои да реши дали да продължи работата си по приемане на Директивата за равно третиране, която ако бъде приета от Европейската комисия ще се превърне в законодателство за всички страни членки на съюза.

Предложението ще бъде прието, ако всички държави-членки, представлявани от министрите на държавите от ЕС, постигнат съгласие относно предложението в Съвета. До момента предложението е било блокирано в Съвета вече повече от 6 години поради продължаващото противопоставяне на Германия.     

Първоначалното намерение на Комисията да предложи директивата беше отстраняването на определени форми на дискриминация, с които се сблъскват хората с увреждания в тяхното ежедневие – освен сферата на заетостта. През 2008 г., следствие на политическия натиск, Комисията добавя религия, вяра, възраст и сексуална ориентация. От тогава, директивата е била използвана като инструмент за напредък и на други цели. 
–––
Писмото от над 100-те организации на български език: https://www.sva.bg/%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%89%d0%b5-%d0%b4%d0%be-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%be%d1%82%d1%82%d0%b5%d0%b3/
Имената на организациите подкрепили Отвореното писмо може да видите на: http://bit.ly/1ybyvqh
Отвореното писмо на АОЦ до Б. Борисов и др.: https://www.sva.bg/%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%bc%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d0%be%d1%82%d1%82%d0%b5%d0%b3%d0%bb%d1%8f%d0%bd%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%bf%d0%b0/

За контакт: Асоциация Общество и Ценности

Подобни статии

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *