11 граждански сдружения излязоха с открито писмо срещу настояването на президента за „бързо приемане“ на Семейния кодекс в настоящия му вид.

Днес по обяд единадесет неправителствени организации по инициатива на Гражданско сдружение Асоцицация общество и ценности внесоха в президентството Открито писмо по повод настояването на президента Първанов за бързо приемане на Законопроекта за Семеен кодекс по време на среща в резиденция Бояна този понеделник посветена на проблемите на децата лишени от родителска грижа.

В него те изразяват загрижеността си по повод пренебрегването на последиците от легализирането на фактическото съжителство, залегнало в Законопроекта. С настояването си за приемане на промените в настоящия им вид според тях президента настоява за узаконяване на многоженството, кръвосмешението и хомосексуалните съжителства и пренебрегва позицията на гражданското общество у нас, хилядите писма на граждани, петициите на неправителствените организации, позицията на Българската православна църква и представените у нас вероизповедания, проведените дискусии и кръгли маси по проблема и мирните протести в подкрепа на Българското семейство и деца.

В писмото се казва, че „Фактическото съпружеско съжителство не отговаря на семейните традиции и нагласите на гражданите в Република България и е против ценностите на българския народ и прерспективите му за развитие, определени в Конституцията.“

Според неправителстените организации въвеждането на фактическите съпружески съжителства не защитава децата, тъй като при тях не съществуват стимули за припознаването им от бащата, нито се гарантира доказването на произхода им. Според тях приемането на законопроекта в настоящия му вид ще увеличи многократно броят на изоставените деца в домовете, а България ще се върне към примитивните форми на семейни отношения от полигамен вид.

В писмото сдруженията апелират към президента да използва правомощията си да защити семейството и децата на България и да настоява за отпадане на Фактическото съпружеско съжителство от Законопроекта за семеен кодекс.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *