Седемнадесет граждански организации в България, представляващи медици, психолози, семейни терапевти, юристи, родители и др. изразиха подкрепата си днес в писмо до Жан-Клод Миньон, президент на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), във връзка с Декларацията срещу сурогатното майчинство, подкрепена от 22 депутати от ПАСЕ и близо 150 члена на Съвета на Европа.

В писмото си представителите на 17-те граждански организации изразяват дълбока загриженост относно гласуваните на първо четене законодателни промени за узаконяване на сурогатството. Те посочват, че „легализирането ще бъде огромна грешка за България и по-специално за жените и децата, които ще бъдат основно засегнати.“ Според тях сурогатството увеличава риска за живота, бъдещето и здравето на жените и превръща децата в стока. В обръщението си до президента на ПАСЕ те изразяват надежда управляващите в България да обърнат сериозно внимание на Декларацията на ПАСЕ и да отхвърлят сурогатството.

В излязлата преди няколко седмици на сайта на ПАСЕ Декларация по повод сурогатното майчинство се посочва, че то нарушава човешките права и достойнство и трябва да бъде спряно. В нея се изброяват редица Международни споразумения, на които тази практика противоречи. Декларацията е ясен сигнал към България, която ако легализира сурогатството ще наруши Европейската конвенция за правата на човека, Конвенцията за правата на децата, Конвенцията за правата на жените и редица други международни договори, по които е страна.

Сред подкрепилите Декларацията организации са Гражданско сдружение „Асоциация Общество и Ценности“, фондация „Център за правна помощ: Глас в България”, Гражданска инициатива „Справедливост“,  Граждански форум за защита на детето и семейството, Българска християнска медицинска асоциация, Родителски комитет, Фондация „Мисия Възстановяване“, Фондация „Мост на любов“ и други.

източник: Асоциация Общество и Ценности

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *