Съобщение до медиите

София, 22.11.2012г. Над 20 граждански и родителски организации изпратиха Отворено писмо до управляващите срещу задължителното образование за 4-годишните деца, прието на второ четене от Комисията по образование.

Освен категоричната си позиция срещу задължителното образование за четири годишните, организациите протестират и срещу забраната на алтернативни на държавните училища и детски градини форми на обучение за децата на 3-, 4- и 5- годишни възрасти (в т.ч. кооперативи, частни и домашни форми на обучение и др.), доказали своята огромна полза и предимства в отглеждането и образованието на децата.

Според гражданските организации приемането на подобно Законодателство е „грубо потъпкване на родителските права, на Конституцията, както и на редица водещи международни спогодби, по които България е страна“. 

С писмото си те напомнят на управляващите, че според Конституцията на България

отглеждането и възпитанието на детето е право на родителите (чл. 47), и че държавата следва да  закриля майчинството (чл. 14), а не „да го измества чрез свои услуги със задължителен характер.“

С писмото си до управляващите родителските организации настояват за отпадане на задължителното образование за четиригодишните деца (чл. 8), за възможността родителят сам да избере формата на образование и за отпадане глобите за родители на деца в предучилищна възраст (чл. 346, 347).

Родителските движения и гражданските организации уведомяват управляващите, че ще призоват всеки загрижен за развитието, образованието и бъдещето на децата гражданин да оттегли подкрепата си към тях като управляващи на предстоящите парламентарни избори, както и да предприеме активни граждански действия (чрез масови протести, писма и петиции) в случай, че правото на родителите за начина на образоване на децата им бъде отнето. 

На организирана по-късно днес пресконференция* във връзка с приетите текстове от Комисията по образованието, представители на част от гражданските и родителските организации, подкрепили писмото, ще изразят позицията си пред медиите. Сред тях са Родителски комитет, Асоциация Общество и Ценности, Национална мрежа на родителите, Граждански форум за защита на детето и семейството, Гражданска инициатива за семейството, Асоциация за домашно образование, представители на родителски кооперативи и др. 

За контакт:

Петър Пеев, съосновател „Родителски комитет“, 
тел. 0895 46 790 
email: [email protected]

Михаела Джоргова, зам. председател
Асоциация Общество и Ценности
тел. 0877 410 463
[email protected]
www.sva.bg

* Пресконференцията ще се състои в 12ч. в пресклуба на БТА, четвъртък, 22.11.2012г.
Темата е: Граждански организации срещу задължителното образование за 4-годишните.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *