София, 14.05.2015 Двайсет и пет неправителствени организации от 12 града в страната се обединиха да изразят своята загриженост в отворено писмо до управляващите, във връзка с предприетите действия от депутата Стефан Кенов за изготвяне на проектозакон, който да легализира проституцията у нас.

В писмото се казва, че склоняването и въвличането към проституция само по себе си е престъпление, а търговията с човешка плът е сред най-сериозните нарушения на човешките права. Организациите са категорични, че легализирането на тази дейност със закон ще сложи печата на обществено одобрение върху този престъпен бизнес и ще даде зелена светлина за разрастването му.

Те дават за пример горчивия опит на страните от Европейския съюз, легализирали проституцията, довел до разрастване на последната и увеличаване на трафика и сексуалната експлоатация на жени и деца. Разрастването на нелегалната и детската проституция, увеличаване разпространението на болести, предавани по полов път, и на разходите на държавата за лечение на болни от HIV/СПИН, са сред последствията от легализацията, посочени в писмото. 

В писмото се изяснява, че узаконяването на проституцията противоречи на редица международни актове, които страната ни е ратифицирала и е поела ангажимента да спазва. 

Гражданските организации са категорични, че е цинично да се правят сметки за постъпленията от проституция, когато става въпрос за живота и бъдещето на българските жени и деца, подлагани на физическо, сексуално и емоционално насилие от клиенти, сутеньори и трафиканти.

Абдикирането на държавата от отговорността и неспособността й да се справи със събирането на данъци и такси от клубовете и практикуващите професията “компаньон/компаньонка” у нас е още едно доказателство, че държавата няма да спечели, се казва още в писмото.

Неправителствените организации настояват да получат от управляващите становище, основано на професионално проучване на обществената необходимост и подготвеност за такава легализация, за предприемане необходимите мерки за противопоставяне на легализирането на проституцията и за провеждане на широк обществен дебат.

Отвореното писмо е изпратено до президента, министър председателя, председателя на парламента и председателите на парламентарните групи, с копие до медиите. 

за контакт: Асоциация Общество и Ценности

Текста на писмото вижте тук.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *