Асоциация общество и ценности, заедно с още 30 граждански и родителски организации изпрати днес писмо-петиция до гражданската колегия на Върховния касационен съд, във връзка с предстоящото този четвъртък заседание, на което следва да се реши допустима ли е и и при какви условия юридическата промяна на пола на лица, които твърдят че са транссексуални. Писмото е и от името на 1410 граждани, дали своята подкрепа онлайн до момента. 

Решението ще определи не само практиката на съдилищата у нас по отношение на транссексуалните лица, но ще засегне бъдещето на децата и жените, образованието, брака, семейството и спорта, се казва в писмото.

​В него се посочва, че улесняването на юридическата промяна на пола и приемане на пол и полова идентичност, различни от биологичните, каквото Конституционния съд обяви за противоконституционно през 2018г., допринася значително за разрастване на траснссексуалността, като най-потърпевши от това са децата и жените. 

В писмото е посочен примера на Англия, където броят на децата, решили да променят пола си и подложили се на хормонална терапия е нараснал с 4500 процента за по-малко от 10 години. 

Според изследвания много малка част от децата, които се идентифицират с пол различен от биологичния си, продължават да го правят по-време или след юношеството, пише в писмото. С нарастването на транссексуалността значително са нарастнали и случаите на транссексуални, които са се върнали към пола си по рождение, допълват организациите.

Когато на биологични мъже им бъде дадено правото да променят юридически пола си, те ще могат да се състезават и да печелят срещу жени в редица спортове у нас, както вече се случва в други страни. Понастоящем в щата Кънектикът, двама младежи държат 15 титли от щатски шампионати за девойки, принадлежали досега на момичета. В петицията се посочва, че младежи и мъже ще могат да използват обществените тоалетни, бани и съблекални за жени, в т.ч. в детски градини и училища. С това насилието и злоупотребата спрямо деца и жени ще нарасне значително, считат гражданските и родителските организации.

С писмото си организациите призовават колегията, зачитайки правата на личността, да съобрази решението си с Конституцията на България и постановеното в решение №13 от 27.07.2018г. на Конституционния съд, по отношение определянето на пола, както и с последствията от едно такова решение за бъдещето на страната.

Писмото, препратките към изложената в него информация, имената на подкрепилите го организации и цитати от упоменатото решение на Конституционния съд могат да се видат на: https://civilactionbg.com/защити-бъдещето-децата-и-страната-ни/

Източник: Асоциация общество и ценности
За повече информация и контакт: [email protected]

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *