50 организации и 14 000 граждани поискаха в петиция от управляващите страната ни да защити децата, като твърдо се противопостави на приемането на Регламента за признаване на родителството в ЕС, отстоявайки Конституцията на България и правото на страната ни, сама да определя политиките си в сферата на семейството. 

За да внесе събраната подкрепа и да даде повече информация защо е важно България да отхвърли регламента инициаторите на петицията от сдружение Асоциация Общество и Ценности, заедно с още няколко представители от други организации, се срещнаха днес с Борислав Ганчев, началник на кабинета на правосъдния министър.

По време на срещата те изразиха загриженост, че ако се приеме предложеният от Европейската комисия регламент всички страни-членки ще трябва да признаят родителството и осиновяванията на деца, вкл. от еднополови двойки, направени в други страни-членки на ЕС. Това ще доведе до редефиниране на брака, родителството и до нарушаване на правата и най-добрия интерес на детето.

От Асоциация Общество и Ценности посочиха данните от направено изследване на европейските ценности от Тилбургския университет, според което България заема челна позиция за това, че детето се нуждае от майка и баща. 

Те изтъкнаха, че родителството не е право, а е дар и отговорност, която се гради върху приемането на детето и зачитането на неговите права и най-добрия му интерес. “Не всяко семейство има дете, но всяко дете има баща и майка; детето е същество, със собствени права, вкл. правото да има и познава своите майка и баща”, споделиха те.  Незачитането на тези факти, според тях, нарушава най-добрия интерес на децата и ще окаже сериозни последици върху страните и правната хармония в ЕС.

“Ще бъдем принудени да обърнем гръб на Конституцията ни и на принципи в правото, които отразяват националната ни идентичност, традиции и волята на голяма част от народа ни”,  споделиха инициаторите на петицията от Асоциация Общество и Ценности.

В петицията се посочва, че предложеният регламент за директива грубо нарушава разпоредбите на договорите при присъединяване, чрез превишаване на правомощията, предоставени на органите на Европейски съюз от страните-членки.

По време на срещата инициаторите на петицията посочиха, че 

регламентът за родителството ще доведе до признаване и разрастване на сурогатството, което е забранено в много държави-членки на ЕС. “Практиката на сурогатното майчинство не зачита правата и човешкото достойнство на децата и ги превръща в стока, а жените в обект на експлоатация, като ги лишава от правна защита,” споделиха те.

В срещата се включиха Михаела Джоргова, психолог от Асоциация Общество и Ценности, Стоян Георгиев, семеен терапевт от фондация Възможности за всеки, адв. Диньо Бозаджиев, от гражданска инициатива Справедливост, адв. Александра Захариева, адв. Валери Ждраков от името на фондация Мариус и адв. Светлин Захариев от Граждански форум за защита на детето и семейството, подкрепили петицията.

Писмото е адресирано до правосъдното министерство, представляващо позицията на България по въпросния регламент, министерски съвет, външно министерство, министерството на труда и социалната политика, българските депутати в Европейския парламент, с копие до председателя на Европейската комисия, президента, омбудсмана и медиите.

В момента регламентът се обсъжда в комисията по правни въпроси към Европейския парламент, който се очаква да я гласува в края на годината.

Обсъждането на регламента е започнало и в Съвета на ЕС. Ако министрите на правосъдието наложат вето на този регламент това ще блокира опита на Европейската комисия за заобикаляне на националното законодателство. 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *