Седмица на брака

Седмицата на брака в България има за цел да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да помогне на двойките по пътя им към изграждане на успешен брак. Тя е вдъхновена и е част от Международната Седмица на брака, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари, в 29 страни по света. Седмицата на брака в България празнува здравия брак – доброволният съюз между мъж и жена, които са направили взаимно посвещение един към друг до края на дните си. 

Асоциация Общество и Ценности инициира отбелязването на Международната Седмица на брака у нас през 2012 година. Оттогава насам инициативата се разраства с всяка следваща година, благодарение участието и подкрепата на уважавани личности и организации, представители на институции, църквата, медиите, предприемачи и съмишленици на Седмицата на брака у нас.

Цел на инициативата

Седмицата на брака има превантивна цел.  От една страна да помогне на двойките да си спомнят какво ги е накарало да се влюбят и да се посветят един на друг, а от друга да разберат какво е нужно, за да поддържат любовта в брака си.

Седмицата на брака е повод за съпрузите да излязат от рутината на ежедневието, да сложат брака си на фокус и да задълбочат близостта помежду си, осъзнавайки, че човекът до тях не е даденост. 

Разнообразни събития с практична насоченост се провеждат всяка година. Седмицата на брака насърчава двойките да се включат в ежедневните предизвикателства, които ще им помогнат да развият умения за успешен и щастлив брак. Те могат да ги получават по имейл от 7 до 14 февруари, като се абонират през сайта: www.brak.bg или от  facebook страницата на инициативата fb.com/brak.bg.

Сайтът www.brak.bg и фейсбук страницата fb.com/brak.bg на инициативата предоставят полезни идеи, истории и ресурси за задълбочаване на близостта в брака и заздравяване на връзката между партньорите. 

Защо?

Въпреки увеличението от 37 процента на сключените бракове, в периода 2012-2019, броят на разводите се запазва почти непроменен. Над една трета от браковете приключват с развод. Същевременно 86% от младите хора между 18 и 29 години очакват бракът им да продължи цял живот. 

Понякога решението за раздяла се взема изключително бързо, а последствията са сериозни както за партньорите, така и за децата.  Седмицата на брака се стреми да противодейства на тези проблеми, каквато цел си постави и Училище за успешен брак. То е предназначено да помогне на настоящи и бъдещи семейни двойки да усвоят знания и умения, които да направят връзката им здрава и успешна.

Ценността на брака

Според направеното национално проучване, бракът продължава да е ценност за повечето българи. От всички анкетирани 53 на сто смятат, че хората в България трябва да сключват брак, докато 37 на сто са на обратното мнение.  

Бракът, във всяко човешко общество, създава нови семейства, свързва мъжа и жената заедно в обич, взаимопомощ  и отговорност един към друг; предизвиква бащите и майките да се посветят на техните деца и обединява различните поколения в по-дълбоки взаимоотношения. 

Здравото, любящо семейство, заслужава да бъде почетено, тъй като то подсигурява децата с безопасност и лично щастие и им дава възможност цялостно да се развиват.

Всеки се нуждае от стабилна връзка. Научните изследвания в цял свят показват, че бракът е най-сигурният начин човек да я получи. Социалната наука доказва, че мъжете и жените, които са в брак и продължават да са в близки взаимоотношения, живеят по-дълго, наслаждават се на по-добро здраве и са по-доволни от живота. Бракът повишава емоционалното, физическото и финансовото качество на живота за всички членове на семейството.

Кой може да участва?

Седмицата на брака насърчава участието на семейни двойки, както и на онези, които искат да създадат семейство, професионалисти, работещи в сферата на семейното здраве и образованието, личности, подкрепящи брака, неправителствени организации, предприемачи и бизнеси, държавни институции, вероизповедания, представители на медиите и др. 

Повече за инициативата и начините, по които можете да се включите вижте на: www.brak.bg

Фейсбук страница: fb.com/brak.bg 

YouTube 

За контакт: [email protected]