Очакваното вчера с нетърпение изявление, от името на Европейската комисия (ЕК) на комисар Сийм Калас за „недопускане на дискриминация в рамките на сексуалното и репродуктивно здраве и права“ в Европейския парламент, не успя да зарадва привържениците на Естрела, които очакваха ЕК да насърчи „правото на аборт“ като човешко право в ЕС.

Изявлението на Европейската комисия относно сексуалните права, затвърди правото на страните-членки сами да определят политиката си в сферата на аборта и образованието.

Изявлението на комисаря в началото на дебата бе насочено върху важността висококачественото здравеопазване да бъде достъпно за всички. Той не засегна в изказването си въпроса за аборта, нито че всеки трябва да има „право“ на това.  Речта на г-н Калас бе последвана от 35 пламенни речи на евродепутати, фокусирани почти изцяло на настоящото предложение на испанското правителство да промени националното си законодателство като ограничи обстоятелствата, при които аборта ще бъде достъпен.

В заключителното си изявление в края на дебата комисар Калас заяви: „в съответствие с Договора за Европейския съюз и Договора за функционирането на Европейския съюз, ЕС не разполага с компетенции в политиката за аборта на национално ниво, и поради това не може да се намесва в политиките на държавите-членки в тези области. Сексуално образование също е от компетентността на държавите- членки. ЕС може да улесни обмена на най-добрите практики и прави това.“

Европейската комисия потвърди правното положение, съгласно Договорите за ЕС, че регулирането на достъпа до аборт е изцяло въпрос на национално решение и по този начин не се поддаде на натиска да провъзгласи аборта като европейско „право“, нито даде повод за намеса на ЕП в сферата на сексуалното образование.

източник: Асоциация Общество и Ценности
по информация на Care for Europe

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *