М. Джоргова, председател на АОЦ в „Референдум“, БНТ, 23.01.2018г.

2018 година бе изключително динамична, с ключово важни развръзки за бъдещето на страната ни и отвъд нея!

Най-голямата победа за нас беше оттеглянето на законопроекта за ратификация на Истанбулската конвенция и последвалото по-късно решение на Конституционния съд, обявило я за несъответстваща на най-висшия закон на България – Конституцията! Въпреки огромния външен и вътрешен натиск, благодарение на активната подкрепа на гражданското общество, Църквата, различни политици, общественици, лекари, преподаватели, психолози, прависти и др., положените от всички нас усилия пожънаха успех. Асоциация общество и ценности (АОЦ) първи подадохме сигнал за последствията от ратификацията на Истанбулската конвенция, с петицията през септември, 2017г. и с писмата си до управляващите по-късно.

С участието ни в общественото обсъждане на Конвенцията и в последвалия след него дебат в предаването “Референдум” по БНТ на 23.01 дадохме гласност на определението за “полова идентичност”, дадено в обяснителния доклад към Конвенцията и за последствията от идеологията на пола в други страни, ден преди да започне разглеждането на законопроекта от народните представители*. Представянето ни, заедно с другите двама участници и съмишленици, доведе до 11% промяна на общественото мнение  срещу приемането на Конвецнията. 

Преведохме и разпространихме на български документалния филм “Войната срещу децата”, разкриващ шокиращи факти от съдържанието на програмите за сексуално образование за деца на Световната здравна организация, ЮНЕСКО и Уницеф. Филмът достигна стотици хиляди хора през социалните мрежи и телевизиите, които го излъчиха.

През март, заедно с други 333 организации, отправихме конкретни предложения за промени в Конвенцията от Истанбул към Съвета на Европа, с оглед тя действително да може да защити жените от насилие.

През май, заедно с други 730 граждански организации от Европа, излязохме с писмо до управляващите в ЕС с призив да не рушат семейството, по повод опасността от предефинирането на брака, чрез решението по делото „Коман“. ​

АОЦ помогна за провеждането на първия национален Поход за семейството, който събра над 2500 души в пет града в страната: София,  Пловдив, Бургас, Варна и Русе.

Шествията в подкрепа на традиционното семейство преминаха в празнична атмосфера, с двойки облечени в сватбените им облекла, балони, танци, трансперанти и скандирания в подкрепа на семейството между мъж и жена. Подготвихме Декларация в подкрепа на семейството до управляващите, от името на участниците Похода, която беше прочетена в петте града.

През юни месец призовахме 21 посланика у нас да зачитат Конституцията на страната ни и международното законодателство в исканията си, по повод писмото им в подкрепа на ЛГБТИ парада. Разпространихме петиция към бизнесите, подкрепили това събитие, с искане да не подкрепят противоконституционни политики, които ще лишат децата от майка или баща. Петицията продължава да събира подкрепа на: civilactionbg.com

Зададохме някои трудни въпроси на еврокомисар Йоурова, по време на проведената обществена дискусия с нея на тема: “Отговорът на Европейският съюз срещу насилието на жените”, които бе важно да се повдигнат директно, макар и да не намериха отговор.

Друг ключов момент през ноемрви бе поетият ангажимент от страна на външния ни министър, че България ще заяви ясна позиция срещу ратификацията на Конвенцията от Истанбул в Съвета на ЕС и по този начин ще спре приемането и в ЕС. Това бе едно от исканията ни за които настоявахме, заедно с други 50 организации и над 2700 граждани в писмото и петицията ни и кореспонденцията ни с институциите по повода!

Тази есен поискахме от управляващите да не отнемат свободата на вярата, словото и съвестта, по повод внесените от тях законопроекти. Месец по-късно 25 организации излязохме с отворено писмо-становище, инициирано от Института за принципи на правото. Информирахме множество международни правозащитни организации и представители на институции за случващото се.

Благодарение на активната позиция на Църквите, от трите клона на християнството, на международния натиск, и най-вече на продължилите до края граждански действия на евангелско-протестантската общност, огромна част от спорните текстове бяха отхвърлени в последния работен ден на парламента за 2018г.

Изпратихме редица писма и становища* до наши и международни представители на институции, относно неправомерното налагане на противоконституционни и анти-семейни политики в редица сфери (образование, антидискриминация в ЕС и други). 

Участвахме и в срещи, дискусии, събития, семинари и предавания през годината с активната си позиция в подкрепа и насърчаване на човешкото достойнство и свобода, брака и семейството*. Информирахме обществеността и медиите за важни новини и развития в други страни.

За седма поредна година участвахме с координинацията по  отбелязването на международната Седмица на брака у нас
Стотици двойки участваха в предизвикателствата на инициативата. Събития бяха организирани в цялата страна. Проведохме второто издание на Училище за успешен брак в София, на което семейство Мичеви, женени от 68 години, получиха наградата си от конкурса на Седмицата за най-дълго женена двойка.

Кметът на Бургас подкрепи кампанията на радио Дарик-Бургас „Осмели се да кажеш ДА!“, по повод Седмицата на брака, като бракосъчета три двойки. Специалисти в сферата на семейното здраве проведоха семинари, посветени на семейните отношения, по повод на инициативата. Църкви се включиха активно в отбелязване на Седмицата на брака. Организирахме лекция за студентите, съвместно с един от университетите в София.

От началото на инициативата у нас през 2012 г. у нас има 35% увеличаване на браковете и 14% намаляване броя на разводите. През 2017г. разводите бележат най-ниско ниво от 2002г. насам. Вярваме, че Седмицата на брака допринася за това, с широката си обществена подкрепа и публичност.

Предстои ни още много, което да направим… Хора, които да достигнем, информираме и мобилизираме. Семейства, на които да помогнем с развиване на практични умения чрез Училище за успешен брак и други инициативи по време на Седмица на брака.

Включете се според възможностите си, понеже всеки лев е ценен за работата, която вършим. Може да дарите онлайн по банков път, EPay или PayPal през бутона по-долу:

ДАРИ

Партито за членове и доброволци на АОЦ на 25.10.2018г.

Разчитаме на подкрепата ви, за да можем да насърчаваме по-активно брака и семейството със Седмицата на брака и с Училище за успешен брак!

​Благодарим ви, че сте с нас и че ни помагате да направим България много по-добро място за нас и децата ни!

​Екипът на Асоциация общество и ценности

За да останете във връзка с нас и да можете да участвате в кампаниите за защита на децата и семейството абонирайте се за безплатния ни електронен бюлетин на:

​* Още от изпратените от Асоциация общество и ценности през 2018 позиции, писма и становища:

Писмо с настояване за ясна позиция против ратификацията на Истанбулската конвенция в ЕС и оттегляне подписа на България, 24.10.2018

Кореспонденцията по повод Отвореното писмо от над 50 организации и над 1580 граждани

Отворено писмо от над 50 организации и над 1580 граждани с искане за оттегляне подписа от Истанбулската конвенция

Писмо от 731 организации с призив да не се руши семейството и ЕС

Участието ни с въпроси към еврокомисар Йоурова в проведената дискусия на тема: “Отговорът на Европейския съюз срещу насилието на жените”

Писмо от 333 европейски организации с искане за промени в Истанбулската конвенция

Проект на ЕС е на път да въведе неясни „права за всички“ Съобщението до медиите по повод становището ни относно проекта за Ръководни насоки за недискриминация на ЕС

Януари инициирахме второ становище, подкрепено от 50 лекари и преподаватели с въпроси и искания до управляващите, осветляващи нередностите около Конвецнията от Истанбул.

Подадохме в Народното събрание гражданската ни петиция, събрала най-голяма подкрепа до момента от близо 11 000 граждани „Помогни на България да отхвърли Истанбулската конвенция„.

Правен свят: Последствията от легализацията на еднополовите бракове са изключително тежки (интервю с М. Джоргова)

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *