2019-та година бе много динамична година по отношение гражданските действия свързани със семейството и децата. Най-значимите успехи, които постигнахме заедно с други, бе оттеглянето на Националната Стратегия за детето и отлагане влизането на Закона за социалните услуги с 6 месеца.

През януари Асоциация общество и ценности изпрати Становище до управляващите, подкрепено в рамките на около седмица от над 8000 граждани онлайн и от името на 35 граждански организации с искане да оттеглят “Национална стратегия на детето 2019-2030”. Подкрепата на становището онлайн за няколко месеца събра близо 22 000 подписи. 

Действията ни, заедно с други, вдъхновиха родители и доведоха до сформиране на мащабно родителско движение в страната. Благодарение на усилията на това движение, управляващите оттеглиха Стратегията за детето през май, а на 20 декември отложиха с 6-месеца влизането в сила на Закона за социалните услуги.

През пролетта преведохме и изпратихме на управляващите резултатите от мащабно международно проучване за резултатите от системното сексуално образование в училищата, доказало се като неефективна стратегия за здравето на подрастващите, с голям брой негативни последствия. С писмо апелирахме към тях да се откажат от въвеждането му, в и извън училище. ​

В отговор на наше заявление за достъп до обществена информация до МОН, стана ясно, че у нас е законово регламентирано провеждането на сексуално образование от предучилищна възраст, като част от здравното образование, в т.ч. с участието на граждани, представители на неправителствени организации и институции.

Дадохме гласност за това и стартирахме онлайн петиция подкрепена от над 25 организации. Тя апелира към управляващите да се откажат от въвеждането на задължителното сексуално образование в детските градини и училища, за съблюдаване правата на родителите и за недопускане на материали, анкети и беседи в училищата по въпроси за определяне половата идентичност и такива, за които липсва обществен консенсус, каквото е разпореждането на просветния министър. 

Петицията може да подкрепите на:
НЕ ЖЕЛАЯ СЕКСУАЛИЗАЦИЯТА НА ДЕЦАТА

През юни Асоциация общество и ценности се включи в провеждането на втория национален Поход за семейството, който събра стотици поддръжници на семейството в София, Пловдив, Бургас, Варна и Русе. 

Есента изпратихме становище във връзка с проект на “Инструкция за достъп на ДАНС до информационните фондове на МОН”. В него посочихме, проблемните текстове и отправихме искане да бъде основно преработен, за да бъде съобразен с принципите на защита на личните данни и да се гарантират, в най-голяма степен, правата на децата и родителите.

Преведохме и разпространихме документалния филм “Бракът е нашето бъдеще”. В него жени и мъже, израснали с родители в еднополови взаимоотношения, споделят за детството си с надежда да помогнат на бъдещите поколения да имат и да познават своите баща и майка. През социалните мрежи филмът е видян към момента е видян от над 23 000 души и споделен над 430 пъти.

Изпратихме писмо до управляващите с настояване да предприемат незабавни действия за отмяната на Закона за социалните услуги и промените произтичащи от него, с цел да се преработи приетото законодателство по начин, който да осигури и гарантира конституционното право на родителите, по отношение отглеждането и възпитанието на техните деца. Участвахме в събития и срещи.

През годината продължихме да реагираме на неточните изявления, критики и неправомерен натиск върху страната ни за ратифициране на Истанбулската конвенция. В тази връзка изпратихме писма до представители на международни институции и организации, като генералния секретар на Съвета на Европа и докладчика на ООН, по въпросите касаещи жените.  Апелирахме с писмо до управляващите да излязат със становище по дело в Съда на ЕС, относно Истанбулската конвенция,  каквото те по-късно направиха. 

През годината участвахме и съдействахме за провеждането на редица срещи, събития, семинари и предавания, изразявайки активна позиция в подкрепа и насърчаване на човешкото достойнство и свобода, брака и семейството. Информирахме обществеността и медиите за важни новини и развития по тези проблеми в други страни в т.ч. за тежките последици в спорта налагащи жените да се състезават с биологични мъже.

За осма година участвахме с координация по отбелязването на Международната Седмица на брака у нас. Инициативата се разгърна още по-мащабно, с провеждането на събития в различните градове от организации и специалисти в сферата на семейното здраве.

Седмицата на брака получи широко отразяване в медиите, а някои от тях се включиха с инициативи и конкурси в подкрепа на брака и семейството.

Имахме привилегията да бъдем организатор и домакин на срещата с основателите на Международната Седмица на брака у нас, на която присъстваха представители от различни сфери на обществото и на медиите. 

Съдействахме за провеждането на третото издание на Училище за успешен брак в София, в което се включиха над 150 участници. По време на Седмицата на брака изнесохме беседа със студенти, по покана на един от столичните унивеститети за ползите от брака и важността да развием уменията си за общуване.

От началото на инициативата у нас има 37% увеличаване на браковете и лек спад в броя на разводите. Вярваме, че Седмицата на брака допринася за това, с широката си обществена подкрепа и публичност.

Какво бъдеще искаме да дадем на децата?

Вашето участие в ключово важно, за да посрещнем предизвикателствата пред нас. Да можем да защитим децата и семействата, с оглед отложеното влизане в сила на Закона за социалните услуги и да не допуснем въвеждането на въвеждането на задължителна предучилищна подготовка от 4-годишна възраст. Да продължим да съдействаме за повече здрави и щастливи семейства с повече деца у нас!

Станете наш партньор като се включите с регулярно месечно или годишно дарение, според възможностите си. Всеки лев за нас е от значение. 

УЧАСТВАЙ С ДАРЕНИЕ

По банков път, EPay или PayPal

Да можем да дадем едно по-добро бъдеще на нашите деца!

Отделете минута да направите своето дарение от тук.

От сърце ви благодарим за помощта и подкрепата! 

Екипът на Асоциация общество и ценности

PS За да можете да участвате в кампаниите за защита на децата и семейството, абонирайте се за безплатния ни електронен бюлетин на:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *