2021-ва година бе много динамична година по отношение гражданските действия свързани със значението на пола, родителството, брака и семейството, свободата на словото и др. Годината ще запомним с решението на Конституционния съд през октомври, по повод значението на пола и със старта на положителните промени в ЕСПЧ за ограничаване конфликта на интереси.

Ще я запомним и с различните становища, които изпратихме до Европейската комисия (ЕК), във връзка с предприетите от нея инициативи за задължителни директиви, насочени срещу правата на децата и родителите, брака и семейството, свободата на словото и др.

Ето накратко по-важното по месеци:

В началото на януари, заедно с Поход за семейството, изпратихме становище с препоръки до Народното събрание във връзка предложените промени в Закона за закрила на детето. 

По-късно изпратихме становище във връзка с проекта за Национална здравна стратегия, предвиждащ въвеждането на системно здравно и сексуално образование в детските градини и училища, предвид изнесените до момента данни за последствията от него, в проведените над 100 мащабни проучвания през последните 30 години.

През март участвахме със становище в защита на децата, жените, брака и семейството, във връзка с доклада за пола, сексуалната ориентация и половата идентичност на независимия експерт на ООН по сексуална ориентация и полова идентичност. 

През април предприехме действия в защита на свободата на словото като се противопоставихме на предприетите действия от страна на Европейската комисия за включване на „речта на омразата“ и “престъпленията от омраза”, по които няма ясни и общоприети определения, в списъка с тежки престъпления на ЕС, като тероризъм и трафик на хора. 

В края на същия месец изпратихме становище до Европейската комисия (ЕК) в защита на националната компетентност на страните членки по отношение борбата с насилието. То е в отговор на предприетите от Комисията действия за директива, която да въведе пол и полова идентиност различни от биологичните, което създава правна несигурност и непредвидимост на последиците, на правния ред и отслабва националната защита по отношение на жените. 

През май участвахме с позиция в обществените консултации на ЕК във връзка с изготвянето на директива касаещи насилието над жени и със становище по повод подготовката на директива за признаване на еднополовите съюзи и осиновявания в ЕС. В писмата посочихме последствията от подобни политики върху децата и обществото. 

Участвахме в общо писмо, заедно с други, до УНИЦЕФ във връзка с техни погрешни твърдения относно въздействието на порнографията върху децата, който сигнал допринесе за това документа да бъде коригиран. 

Организирахме онлайн среща с д-р Емерсон Егерихс,  световно известен автор и говорител в сферата на семейните отношения и родителството.

В края на май участвахме в тридневната международната конференция “Демографията и културата на взаимоотношения при двойките”, организирана от Family Sience Allience, подкрепена от Министерството по човешките ресурси на Унгария и с участието на министъра им по семейните въпроси. По време на нея споделихме за важността на брака и семейството и как можем да ги насърчим.

През юни проведохме инициативата “Гласувам за семейството” за насърчаващи семейството политики, във връзка с предстоящите парламентарни избори, с цел да проучи и запознае обществеността, с кандидатите за народни представители, които публично се ангажират да насърчават и защитават човешкото достойнство и свобода, брака и семейството. Над 125 кандидати за народни представители, от общо шест политически формации, подкрепиха декларацията за насърчаващи семейството политики в следващия парламент. 

Същият месец изпратихме становище до Конституционния съд по повод последствията за децата, жените и обществото от редефинирането на пола във връзка с образуваното дело за неговото значение. В него посочихме за последствията от подобни политики в други страни, за документалния филм “Проблеми при смяната на пола”, който преведохме и за събраната подкрепа на петицията по повода.

През август изпратихме становище в защита свободата на словото до Съвета на Европа по повод проекто-препоръката на Комитета на министрите за борба с “речта на омразата”.

В края на месеца информирахме медиите за доклада на Европейския център по право и справедливост, на база мащабно проучване, който извади на светло финансовата обвързаност на редица експерти от Съвета на ООН по правата на човека с фондации и частни организации. 

През септември изпратихме писма до българските евродепутати във връзка с резолюция, с цел изготвяне на задължителна директива за джендър основано насилие от страна на ЕК.

През октомври стартирахме Отворено писмо-петиция до управляващите, с искане за спазване на Конституцията ни, по повод подготвяната от ЕС директива за джендър основано насилие и включването му като нова област на престъпления в ЕС, която през януари 2022г. ще бъде предложена в Съвета на ЕС. Петицията може да подкрепите на: https://civilactionbg.com/stop-eu-gender-directive/

Голяма победа за всички нас бе излязлото на 26 октомври решение на Конституционния съд, в което съдът заключи че: „Понятието „пол“ според Конституцията следва да се разбира само в неговия биологичен смисъл.“ В решението на две места е цитирано становището ни до съда, в което посочваме последствията от промяната на пола в други страни и събраната подкрепа на петицията по повода, от 2450 граждани и 31 организации. 

Началото на декември информирахме медиите за положителните промени в ЕСПЧ следствие доклада изваждащ на светло на конфликта на интереси в съда и предприетите действия.

Изпратихме писмо до наш евродепутат, парламентарно представените партии в НС и медиите във връзка с погрешни твърдения относно Истанбулската конвенция в медиите.

Средата на месеца внесохме петицията, подкрепена от над 2380 души и 36 организации, във връзка с джендър директива на Европейската комисия, която по заобиколен път цели да наложи разпоредбите на Истанбулската конвенция. 

През годината участвахме в множество срещи, събития, в телевизионни и радио предавания във връзка с брака, семейството, правата на децата и родителите, свободата на словото. Подготвяхме статии, превеждахме материали, информирахме медиите за важни развития, в т.ч. и за последствията от политики насочени срещу децата, жените, семейството, свободата на словото и др. Достигнахме и информирахме хиляди наши съмишленици няколко пъти месечно чрез информационния ни бюлетин.

За десета година съдействахме за отбелязването на Международната Седмица на брака у нас, от 7 до 14 февруари за провеждането на различни събития по повод инициативата вкл. на петото издание на Училище за успешен брак, както и в медиите

По време на Седмицата на брака изнесохме беседа със студенти, по покана на един от столичните университети. Инициативата получи широко отразяване в медиите, където имахме възможността да споделим за ползите от здравите бракове и семейства, за партньорите, децата и обществото и как бихме могли да ги насърчим. Повече за събитията от 7 до 14 февруари, 2022 и как бихте могли да се включите вижте на www.brak.bg

За да може да участвате активно в кампаниите и петициите ни в защита на децата и семейството ви насърчаваме да отделите минута да се абонирате за безплатния ни електронен бюлетин от бутона по-долу.

Асоциация Общество и Ценности извършва дейността си благодарение на доброволните дарения и помощ на своите съмишленици.  Всяка помощ и подкрепа е много ценна за осъществяване на мисията ни! Включи се и ти!

ИСКАМ ДА ДАРЯ

Ще се радваме да чуем от теб! Пиши ни на: [email protected]

Екипът на Асоциация Общество и Ценности

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *