Апелът им е страната ни да не подкрепя присъединяването на Европейския съюз към Конвенцията

София, 19.09.2018г. Над 50 граждански организации изпратиха писмо до управляващите, с което ги призовават да оттеглят подписа на България от Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие, известна още като Истанбулска конвенция. 

В писмото се казва, че България следва да оттегли подписа си,  поради това че той изразява нейното намерение да се  обвърже с договор, който Конституционният съд е обявил за противоконституционен и несъответстващ на най-висшия закон в държавата – Конституцията. Подписалите писмото, посочват, че ако България оттегли подписа си, тогава е много вероятно Европейският съюз да не ратифицира Истанбулската конвенция. В случай, че ЕС не бъде блокиран при нейното ратифицирането, България ще трябва да въведе и да работи с определението за пол и полова идентичност, съдържащо се в Истанбулската конвенция в три области: даване на убежище, задържане и съдебно сътрудничество. 

Според подписалите документа по този начин България ще направи крачка за въвеждането и включването на идеологията на пола, съдържаща се в Истанбулската конвенция и ще бъде подложена на надзор от страна на Съвета на Европа при нейното прилагане. Това противоречи на решение № 3/2018г. от 27.07.2018г. на Конституционния съд на България, според което въвеждането на пола като социална конструкция и полова идентичност, различна от биологичната са в разрез на Конституцията на страната ни, посочват още 50-те организации.България подписа Истанбулската конвенция на 21 април 2016 г. Подобно подписване, съгласно международното публично право и по-конкретно Виенската конвенция за правото на договорите, се прави в израз на намерение за ратифициране на задълженията на подписания договор. В Отвореното писмо до представители на изпълнителната власт – вносителите апелират за предприемане необходимите действия България да оттегли подписа си без по-нататъшно забавяне.

Гражданските организации призовават управляващите да не подкрепят присъединяването на Европейския съюз към Истанбулската конвенция в Съвета на Европа.

В заключение авторите на писмото напомнят за необходимостта от поемане на политическа отговорност, относно съблюдаване решението на Конституционния съд и настояват да не се предлагат законодателни промени, които пряко или косвено въвеждат джендър идеологията.  
Писмото е подкрепено и от над 1580 граждани на платформата за петиции civilactionbg.com.

източник: Асоциация общество и ценности

Подкрепи писмото онлайн

За контакт:
Михаела Джоргова, Асоциация общество и ценности, тел. 0897 859 376, 
адв. Диньо Бозаджиев, Гражданска инициатива Справедливост, тел. 089 866 50 20
Ивайло Тинчев, Поход за семейството, София, тел. 089 822 0110 и други.

Още по темата:
1. Писмото с имената на подкрепилите го организации може да видите тук
2. Решение на Конституциония съд  http://www.constcourt.bg/bg/Blog/Display?id=726&type=1
3. Писмото е подкрепено онлайн от над 1580 граждани на: https://civilactionbg.com/поискай-българия-да-оттегли-подписа-с/

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *