Въпреки силната реакция в отвореното писмо, което изпратихме от името на над 50 организации и петицията подкрепена от почти  9 000 граждани, против задължителната предучилищна подготовка от 4-годишна възраст, есента се очаква тя да бъде гласувана. От разговори с родители, избрали домашната форма на образование, разбрахме, че макар и твърдо против ранния задължителен обхват, тези развития не ги притесняват особено към момента.

За да разберем защо това е така и какви са предимствата и предизвикателствата ви се свързахме с Петър Порумбачанов, председател на Асоциация за домашно образование.

– Петър, бихте ли се представили накратко?

– Роден съм в крайдунавския град Силистра и практически никога не съм искал да напускам Североизтока. Тук ми харесва, красиво е, обичам полето. Заради любовта си към плодородната добруджанска шир, днес живея в малко село, на 15 км. от Силистра – чудесно е! Заедно със съпругата ми имаме малък бизнес, но отделям голяма част от времето си за Асоциация за домашно образование (АДО). Със съпругата ми сме семейство от 26 години. Имам трима сина и една дъщеря. Завършил съм средното си образование в Силистра, а във Великотърновския университет – история. 

– Какво и кога породи интереса ви към домашното образование?

– Преди 25 години се запознах със семейството на Божидар и Маргарита Маринови, които образоваха децата си в дома. Разговарях с тях, макар решението да бе взето от мен още преди да се срещна с Божидар Маринов. Семейство Маринови емигрира скоро след запознанството ни в САЩ, но ние вече бяхме поели по пътя на домашното образование. Защо го направихме – това, смятам и до днес, е едно от най-правилните решения в живота ни.

– Какви са ползите от домашното образование? 

– Ползите са толкова много, че не е възможно да се изброят в кратък отговор. Сред тях са: индивидуален подход към образованието на всяко дете; подход, съобразен с талантите и дарбите на децата; спокойна и мотивираща среда за учебна работа; постоянна подкрепа и насърчаване на децата, преди всичко чрез личния пример на родителите; непосредствено предаване на ценности от родители на деца; изграждане на силна връзка между поколенията; създаване на приятелства; истинска социализация с различни хора в реална среда и други. 

– Какви са предизвикателствата и как могат да се преодолеят? 

– Едно от основните предизвикателства е да се преборим с гордостта си, с егото си. Да се научим да жертваме. Да жертваме много, в случая за децата си. Днес уверено мога да кажа, че да се лиши човек от определена професионална кариера и повече лично време, което би изкарал с колеги и приятели, например, е най-сладката жертва. Няма по-голяма радост и удовлетворение да посветиш цялото време, което имаш, на децата си.

– Всеки ли родител би могъл да се справи с домашното образование на децата си? 

– Моето твърдо убеждение е, че абсолютно всеки родител може да се справи с образованието на децата си, само че по различен начин и на различно ниво. Това, според мен, не е драма. Истината е, че ние сме различни и е нормално да образоваме по различен начин децата си. Това съвсем не означава, че някои от нас биха се справили по-лошо. В света, в който живеем днес, често пъти скъпоценното образование не изглежда да е такова на пръв поглед, но с годините започва да блести със собствена, уникална светлина. Човек трябва просто да е търпелив, целенасочен, усърден и да знае какво прави.

В момента съгласно Закона за образованието децата трябва да започнат образованието си по програмите одобрени от просветното министерство от 5-годишна възраст, а с промените, които се готвят да приемат и от 4-годишна възраст. Какви възможности дава законодателството ни за домашна форма на образование и какво е нужно един родител да знае ако иска да пристъпи към него?

– Законът за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) обслужва държавната образователна система, той не е Конституция. В този контекст, ЗПУО е важен за родители, записали децата си в държавната образователна система. Смело мога да кажа, че ЗПУО не кореспондира с основния закон в страната ни. Според Конституцията на Република България, решението за мястото и начина на образование, на децата, принадлежи на родителите. Това е дълга тема, по която съм писал, говорил и правил видео материали. Уверявам ви, че е напълно законно да си образовате децата у дома. Всеки, който иска повече информация по темата може да се свърже с мен.

– По какъв начин може да се защити родител избрал форма и програма извън регламентираните в предучилищна и училищна възраст? 

– Родителите не бива да се защитават затова, че спазват законите. Трябва да се защитават чиновниците, които често работят в нарушение на законодателството. Тук е нужна образованост. Родителите, които са решили да образоват децата си извън конвенционалните училища, трябва да знаят правата си.

– Какво обикновено кара родителите да изберат домашната форма на обучение  и увеличава ли се техният брой през последните години?

– Причините, заради които родителите избират домашно образование за децата си са твърде много и както казах по-горе, трудно биха могли да се изброят всички. Времето, в което живеем, дава необятни възможности за образование. Държавната образователна система стои закотвена в XIX век. Само това е достатъчно за някои родители да скъсат с предлаганата от държавата архаична индоктринация. Радостното е, че все повече семейства осъзнават възможностите за образование в днешно време.

– Колко семейства у нас са избрали да образоват у дома децата си? 

– В България семействата са над 1000 и броят им продължава да се увеличава. 

– Какво е съотношението, най-общо, на родителите обучаващи децата си от вкъщи по програми на Министерството на образованието и науката (МОН) и по външни програми?

– Домашното образование е образование контролирано от родителите. Разбирате, че всяко държавно образование изключва родителите, като основен фактор в образователния процес. Родители, които използват неприсъствена форма на държавно образование, не са част от общността ни и не се причисляват към тези над 1000 семейства, за които споменах. Информация за тези семейства може да се получи от МОН. Мисля, обаче, че са стотици. 

– Къде родители, които имат интерес към домашното образование могат да получат повече информация, съвет и подкрепа? 

– Асоциация за домашно образование (АДО) е организация, която работи ежедневно с родители интересуващи се от темата. В сайта ни www.homeschoolingbg.com може да намерите контакти. Свържете се с нас, пишете, позвънете, питайте, ще се радваме да бъдем полезни.

Източник: Асоциация общество и ценности

Снимки: Личен архив

Отговорите на въпросите отразяват гледната точка на Петър Порумбачанов и са споделени на база неговото виждане, компетенция и над 20-годишен опит в сферата на домашното образование у нас. Ако имате въпроси, колебания или несъгласия относно споделеното от Петър може да посетите страницата на Асоциация за домашно образование на: www.homeschoolingbg.com или да му пишете на: [email protected] 

Ако сте един от тези родители, които образовате децата си у дома ще се радваме да споделите вашите впечатления в кометар по-долу по темата!

Кажи ‘НЕ’ на задължителната подготовка от 4 год.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *