Повече от три милиона румънци подкрепиха гражданската инициатива за дефиниране на брака като съюз между един мъж и една жена в Конституцията. На 11 септември Сенатът, който е втората камара на румънския парламент, гласува в полза на провеждането на референдума.

През 2016 г. в рамките на шест месеца гражданската инициатива Коалиция за семейство събра три милиона подписа, от необходими 500 000, подкрепящи дефиницията на брака като „съюз на един мъж и една жена“ в Конституцията на Румъния. Никъде по света до този момент не са събирани такъв голям брой подписи в подкрепа на подобна инициатива. Конституционният съд единодушно одобри инициативата през юли 2016 г., а Камарата на депутатите гласува в полза на нея през май 2017 г.

През март 2018 г. 40 членове на Европейския парламент от целия политически спектър призоваха президента и лидерите на всички политически партии да „подкрепят незабавно организирането на референдума“. С подкрепата на Сената референдумът най-вероятно ще се проведе през октомври 2018г.

Предвид голямата демократична подкрепа референдумът за брака се счита като лакмус за демокрацията в Румъния. „Три милиона гласове не могат да бъдат пренебрегнати. Настояваме Румъния да организира референдума възможно най-скоро,” споделя Робърт Кларк, директор на европейската организация Алианс за защита на свободата.

по информация на: https://adfinternational.org

Още по темата:
Румъния иска да запази брака и страната си

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *