Асоциация Общество и ценности, заедно с още 15 граждански организации изпратиха до управляващите Становище* срещу узаконяването на промените, легализиращи заместващото (сурогатното) майчинство, които съвсем скоро предстоят да бъдат разгледани на второ четене в Парламента.

В позицията си организациите посочват, че с легализиране на промените, това, което е било престъпление до днес, утре ще е напълно легално. Предвид, че подобни промени ще окажат влияние върху бъдещето на България, променяйки изконни човешки ценности и взаимоотношения, те призовават депутатите да отхвърлят узаконяването на сурогатството и за провеждане на широка обществена дискусия.

Гражданските организации посочват, че узаконяването на сурогатството ще доведе до жестока физическа експлоатация на жените и нарушаване на техните права, особено в по-непривилегированите групи на обществото. Ще има огромен натиск върху хиляди жени да издържат семействата си като дават под наем телата си. „С легализирането му България ще стане единствената страна на Балканите, узаконила сурогатство с толкова либерално законодателство, и ще се превърне в привлекателна туристическа дестинация за бизнес с утроби, както  Русия, Украйна и Индия“, се казва още в Становището. 

Според организациите узаконяването на сурогатството у нас ще доведе до процъфтяване пазара на черно, тъй като България няма законови механизми, които да предотвратят продажбата на бебета.

Освен това гражданските организации предупреждават за хаоса, който ще настъпи в семейните отношения, тъй като промените позволяват роднини по права и съребрена линия да стават сурогатни майки и баби да могат да раждат своите внуци. Травмиращо ще бъде не само за сурогатните майки, но и за техните собствени деца, които ще растат в страх и несигурност поради изоставяне, а майчинството ще се обезцени, посочват те. 

Според тях с легализирането на сурогатството ще се обезцени и естествената връзка между майка и дете. Раздробяването на майчинството – до две, а в някои случаи – три майки, може да създаде психологически проблеми в по-късна възраст у детето. Нарушени са и неговите права, правото му на информираност. „Детето е третирано като биологична стока, за която се заплаща“, се посочва още в Становището.

Друга сериозна причина да не бъде узаконено сурогатството според гражданските огранизации са сериозните рискове за заместващата майка, над която поръчващата двойка има пълни права по време на бременността, включително правото на аборт. В становището се посочва, че според изследване направено в Русия 75% от децата, заченати по този начин, се раждат с увреждания. 

Легализирането ще разруши фундаментите на традиционното семейство и ще отвори път за узаконяването на съвместните съжителства и възползването от страна на хомосексуални двойки да имат деца, се казва още в становището на организациите. 

В Становището организациите напомнят и призива, който чрез медиите отправи   г-н Лука Воланте, президент на групата на Европейската народна партия в Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа, че сурогатството не трябва да бъде узаконявано, като каза, че това ще доведе до промяна на ценностите  в обществото, объркване на семейните роли и ще превърне България в туристическа дестинация за бизнес с утроби.  

Православната църква и Главното мюфтийство твърдо отхвърлиха узаконяването на сурогатството. С позиция за отлагането на окончателното му  приемане и  необходимост от обществен диалог в следващите няколко години излезе по-рано и Национална мрежа за децата, обединяваща 96 неправителствени организации.

Румъния, Сърбия и Харватия също отхвърлиха сурогатното майчинство.

 * Това е ново становище по повод сурогатното майчинство във връзка с приетите на първо четене промени легализиращи сурогатството у нас.  Първото Становище бе изпратено на 03.10.2011 година от ГС „Асоциация Общество и Ценности“ и Фондация „Център за правна помощ – Глас в България“ 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *