Децата са най-уязвими както в реалния, така и във виртуалния свят. Но, искаме или не, те вече ползват електронни устройства от най-ранна възраст и това ги излага на сериозна опасност и риск от злоупотреби. Те могат да попаднат на неподходящи реклами, пошло поведение и език, обиди и насилие, и може би една от най-страшните опасности – достъп до порнография и опити на педофили и сутеньори да осъществят контакт и контрол чрез нея над тях.

Дали децата ще получат злонамереното порнографско съдържание случайно или след споделяне от свои приятели те са силно застрашени. Тъй като детският мозък все още е в процес на изграждане, ефектите са опустошителни: включват формирането на нереалистични очаквания по отношение на сексуалността, опасно сексуално поведение (ранна сексуална активност, множество партньори, секстинг и др.), пристрастяване към порнография, по-ниско ниво на социална интеграция, намаляване на академичните резултати, комплекси, поява на депресивни симптоми, сексуално насилие сред непълнолетни и др.

Над 80 процента е ръстът на посегателствата над деца онлайн в глобален мащаб. У нас на горещата линия на Центъра за безопасен Интернет са получени 63 228 сигнала за незаконни действия срещу деца онлайн през първите му 16 години. Според национално проучване 20% от децата са излизали с някой, с когото са се запознали по интенрет, а 33% от материалите съдържащи сексуална експлоатация на деца са направени от самите деца.

За да помогнем на настоящи и бъдещи родители да осъзнаят сериозността на проблема и начините за противодействие „Асоциация Общество и Ценности“ (www.sva.bg), съвместно с поредицата събития „Срещи за Семейството“ на Национална асоциация „Поход за семейството“ (www.family.bg), организираме семинар на тема: „Децата и Интернет порнографията: какви са опасностите и как да ги защитим?„.

Семинарът е подходящ за настоящи и бъдещи родители, семейни и несемейни, младежи и студенти.

По време на събитието ще научите:

=> Какво се крие зад съвременната порнографска индустрия?

=> Какво казват фактите и изследванията в областта?

=> Мишена ли са децата?

=> Как да предпазим децата в Интернет? 

=> Кога и как да разговаряме като родители с тях?

=> Какво практично можем да направим?

=> И още…

Говорители:

Стоян Георгиев е сертифициран фамилен терапевт от „Международната асоциация на фамилните терапевти“, създател на Semeistvo.bg и председател на „Асоциацията за интензивно семейно консултиране“ – организация, специализирана в работа със семейства. Често търсен е по въпроси, свързани със семейните взаимоотношения и отглеждането на децата. Автор е на книги и материали, посветени на семейството. Щастливо женен, с три деца.

Надежда Кирякова е завършила е икономика и журналистика, омъжена е от 16 години и е майка на две момичета на 10г. и 13г. В момента работи като анализатор на проекти в областта на клиничните проучвания. Тя е приела за своя кауза да изследва и запознае повече хора с истинското лице на порнографията и последствията от нея върху подрастващите.

Споделеното от опита на Надя и Стоян ще ви провокира към размисъл и ще ви помогне да предприемете нужните действия в защита на децата. В края на всяка от сесиите ще има време за въпроси и отговори.

Събитието ще се проведе на 21 май, 2024 от 19:00 до 21:00 ч. в залата на хотел Сити Авеню в София, на ул. „Осогово“ № 49.

Вход: свобден, до изчерпване на местата.

Може да споделите събитието от Facebook страницата на https://rb.gy/vv722r, за да достигне до повече хора.

Запис ще бъде качен само от сесията на Стоян Георгиев в You Tube канала на сдружението до края на месеца.

Подобни статии

3 коментара

  1. Здравейте, ще има ли някакви ваши инициативи и в Бургас? Все пак София не е България.

    1. Иска ни се много, мислим го. Просто са нужни хора които да помагат за това и ресурси за наем зала, пътни на говорителите или човек да се образова по проблема и да го направи на място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *