Image courtesy of FreeDigitalPhotos.net

Смразяващ кръвта закон, нарушаващ правата на българските родители прие на първо четене Българският парламент на 21 юли 2010 г. Комисията по образованието придвижи към гласуване в Парламента поправки в Закона за народна просвета, плануващи разширяване на задължителната възраст, в която детето да постъпи за предучилищна подготовка на петгодишна възраст. Предлага се също и задължително целодневно обучение.

Ако законът бъде приет и на второ четене, от родителите ще се очаква да изпратят детето си на забавачка в годината, в която то навършва пет години. За родители, чийто деца са родени в края на годината, това ще означава, че те трябва да изпратят детето си още на четири години. Министърът Сергей Игнатов отправи предупреждение към родителите, че трябва да се съобразят със закона и ако не го направят, ги очакват жестоки глоби, а ако не могат да платят глобите – обществено-полезен труд. Той определи като престъпление отказа на родителите да изпращат децата си в детската градина. Въпреки това министърът призна, че материалната база не е достатъчно осигурена и ще прибегнат до търсене на пари от еврофондовете, за да могат да осигурят промените и част от заплатите на учителите в предучилищното образование. Също така социалното министерство е теглило заем от Световната банка на стойност над 40 милиона евро, за да може да осъществи идеята.

Въпреки липсата на възможност за алтернативно частно образование с различни методи на преподаване и назадничавостта на държавната образователна система, България прави сериозна крачка назад към тоталитаризъм, монопол и диктатура в образованието.

Гражданско сдружение „Асоциация общество и ценности“ внесе в Парламента петиция на български родители срещу идеята, а редица други неправителствени организации отправиха предупреждение за сериозните последствия от нарушения на родителските права при положение, че поправките в закона влязат в сила. Петицията бе изпратена също до различни български институции, както и до омбудсмана, който отправи препоръки към Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта към Народното събрание. Предстои второто четене на закона в Парламента.

Подкрепете петицията срещу задължително образование за петгодишните от тук!

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *