Статията е базирана на извадки от споделеното от експерти, терапевти и учени в документалния филм Разбиране на еднополовото привличане“

Много хомосексуалисти не избират да имат хомосексуалните чувства, които са усетили. Понякога те започват на много ранна възраст.

Тогава какво предизвиква тези чувства на привличане към човек от същия пол.
За да разберем по-добре еднополовото привличане, Флойд Годфри, професионален съветник и автор на новата книга „Пътешествието на един млад мъж: изцеление за млади мъже с нежелани хомосексуални чувства,” споделя какво е научил по време на работата си с повече от 900 лица с нежелано еднополово привличане. За да започне Флойд ни дава тази проста дефиниция: „това е сексуализация на емоционални нужди и рани. Има разнообразие от различни фактори, допринасящи за развитието на хомосексуалната ориентация. Не при всеки може да има всеки един от тези допринасящи фактори. При някого може да ги има, а при друг – не.“ 

I. Потенциални рискови фактори:

· Нараненото чувство за полова идентичност или наранено мъжество

Тук става въпрос за борба със собственото чувството за самоуважение. Причините за това могат да бъдат преживяно сексуално насилие, отхвърляне от връстниците, отчуждаване и копнеж за мъжка връзка. Това емоционално желание се еротизира, така че преминава от проблем с привързаност към проблем с пола и към сексуален проблем.

· Тормоз

Ако има продължителен тормоз, момчето ще се отдели. То не се чувства сигурно с други момчета, нито пък с други мъже. То се „оттегля” вместо да бъде „притеглено”, свързвайки се с други момчета и мъже. Проявява се често в следствие на постоянно упражнявана критика от страна на семейството (например по-голям брат) или от връстниците.

· Липса на баща

Момчетата често се чувстват отдалечени от баща си, независимо дали защото бащата липсва, просто не е наоколо или е бил е принуден да работи много. Може да се дължи също на личностни различия, бащата да има различни интереси от сина. Може бащата да е обиждал сина си. Няма значение защо. Ако синът е останал гладен за привързаността и за връзката, която не получава, това чувство не може просто да изчезне, то остава.

· Объркване от майката

Понякога момчетата са объркани от взаимоотношението си с майката. Майката може да бъде много доминираща, може да е много контролираща или обсебваща с момчето. Синът остава твърде силно свързан с майка си или се чувства твърде обсебен от нея, така че няма възможността да се свърже с бащата. В някои случаи е наблюдавано, че при майка, която доминира над бащата, в момчето остава чувството, че мъжете са слаби и че мъжете са недостатъчни.

· Неподходящо докосване

Много от момчетата са били сексуално насилвани или неподходящо докосвани. Или другата крайност е, че някои момчета пък изобщо не са били докосвани никога. Те са останали без здравословна връзка; без здравословно докосване; без прегръдките и топлината, от която са имали нужда. И те всъщност са много гладни за връзка, което често ги прави уязвими.

· Порнография

По преценка повече от 75 % от мъжете, които се борят с еднополово привличане, или са гледали порнография, или са пристрастени към нея. Порнографията подсилва някои от представите, които могат да дойдат с хомосексуалните усещания. Някои млади мъже са споделяли, че запознаването им с порнографията, всъщност, е внесло чувства и мисли, които не са били там преди.

II. Терапия против нежелано еднополово привличане

Според Флойд всички хора, които търсят помощта му, твърдят, че имат нежелано привличане към същия пол и също, че се чувстват сякаш не са те. Те идват поради постоянната болка, празнота, нещастие и безпомощност, които изпитват от начина си на живот. Те имат нужда от терапевт, който да ги преведе през целия процес – разбиране на причините за еднополовото привличане, изцеление и преориентация и оценяване на другия пол.

· Процесът на изцеление

В основота му е разпознаване какво предизвиква хомосексуалните чувства, което много пъти се установява, че е липсата на връзка с други мъже. Съществува силна нужда, която никога не е била задоволена за приятели, братя и бащината фигура.

· Развиване на здравословни взаимоотношения с мъже

Този процес започва с идентифициране на онези дейности, от които мъжът е бил лишен или се е чувствал лишен, така че сега в живота му да бъдат посрещнати тези нужди, като се включат някои от тези дейности. За някои мъже това може да е да отиде във фитнеса и да прави неща с други мъже. Или за друг мъж да отиде на туристически поход, или да се научи да ловува, или да се научи на други физически дейности, които е искал да прави, но просто никога не е чувствал, че знае как.

· Дефиниране на моментите в процеса на изцеление

За повечето мъже процесът на изцеление е продължителен, но често има кратки определящи моменти, които са невероятно окуражаващи за тях. Това са моменти във времето, когато забелязват, че привличането е намаляло или изчезнало при взаимоотношения с друг мъж или момче, към което може би са чувствали сексуално привличане много силно и изведнъж е станало по-скоро приятелско чувство. За някои от тях големият ключ за повратната им точка е бил, че са се почувствали приети като човек и като мъж, а не като хомосексуалист.

III. Може ли сексуалната ориентация да се промени?

· Проучванията показват, че хомосексуалистите не са „родени такива”

Изследванията на еднояйчни близнаци предоставят убедителни доказателства, че хомосексуализмът не е генетично обусловен. Едно от най-големите проучвания досега, което анализира австралийска база данни за 33.000 двойки близнаци, открива, че само в 11% едновременно и двамата еднояйчни близнака са хомосексуалисти. Ако еднояйчните близнаци имат идентични гени и ако хомосексуализмът се причинява единствено от гените, еднояйчните близнаци би трябвало и двамата да са хомосексуалисти в 100% от случаите. (Майкъл Бейли и др. „Генетични влияния и влиянието на околната среда върху сексуалната ориентация и нейните взаимовръзки в австралийски модел на близнаци,“ Вестник на личността и социалната психология (2000) 78).

Д-р Джозеф Николоси, международно известен клиничен психолог и автор на редица книги и публикации за подпомагане на лица за преодоляване на нежелани еднополови влечения, обяснява: „Няма убедителни доказателства, че това е биологично или генетично предопределено. Фактически, има много повече доказателства за фактори в ранното детство, особено взаимоотношенията с родителите като определящи сексуалната ориентация.“

Д-р Дийн Бърд, психотерапевт, професор и автор на повече от 100 публикации на тема „Човешката сексуалност,” включително книги и статии в рецензирани научни списания, обяснява: „Нека да ви кажа какво казва Американската психологична асоциация. За дълго време те караха членовете и да смятат, че хомосексуализмът е биологично определен. През 2008 година те смениха позицията си. Сега твърдят, че е някаква комбинация между природна обусловеност и възпитание и, че е по-сложно, отколкото в миналото са ни накарали да вярваме.“

· Промяна на сексуалната ориентация е възможна

Цитат от медицински учебник „Есенциална психопатология и нейното лечение“: „…емпиричните доказателства показват, че хомосексуалната ориентация може наистина да се промени при терапевтично мотивирани клиенти и, че терапията за преориентиране не предизвиква емоционални травми.”

Д-р Джефри Сатиновер, лекар, завършил магистърска степен по клинична психология в Харвард, и магистър по физика в Йеил обяснява, че на базата на опита си вече вярва, че сексуалната ориентация може да се промени, като е описал обширно теорията за преориентация в книгата „ Homosexuality and the Politcs of Truth“.

Д-р Стантън Л. Джонс е клиничен психолог, изследовател и професор в колеж и е съавтор заедно с Марк Йорхаус на едно от най-значимите научни изследвания, които показват, че някои хора с нежелано привличане към същия пол могат и се променят.

Д-р Никола Къмингс е психолог и Президент на американската психологична асоциация. Той е съавтор на книгата „Деструктивни тенденции в психичното здраве: добронамереният път към вредата”. Тази книга представя как асоциацията игнорира изследванията, които показват, че сексуалната ориентация може да се променя. Като началник на отделението психично здраве по време на гей-революцията в Сан Франциско, неговите няколкостотин терапевта са видели десетки хиляди пациенти гейове и лесбийки, от които стотици са се променили.

Според д-р А. Дийн Бърд някои хора могат и се променят и проучванията показват, че рискът от увреждане не е по-различен от всяка друга интервенция.

IV. Последици за здравето при хомосексуален начин на живот

Медицинската асоциация за гейове и лесбийки признава сериозните опасности за мъже, които имат секс с мъже в публикацията си. 

Десет неща, които мъжете трябва да обсъдят с техния здравен консултант”:

1. Повишен риск от заразяване с ХИВ.

2. Използване на наркотични вещества в по-висок процент.

3. По-висок процент на депресия и тревожност.

4. Повишен риск от заразяване с полово предавани инфекции (ППИ) с вируси, които предизвикват сериозно поражение на черния дроб, познато като хепатит.

5. Висока степен на ППИ, за които няма подходящо лечение.

6. Риск от смърт от рак на простатата, тестисите или дебелото черво.

7. По-голям процент на алкохолна зависимост и злоупотреба.

8. По-голяма интензивност на пушенето.

9. Проблеми с представите за тялото, по-голяма склонност към проблеми с храненето, водещи до диабет, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

10. Риск от заразяване с човешкия папилома вирус, което ги поставя в повишен риск от рак на ануса.

Доклад, публикуван от Националната асоциация за проучване и терапия на хомосексуализма, обобщава резултатите от проучванията, че при хомосексуалистите преобладават: самоубийство; насилие; асоциално държание; злоупотреба с наркотични вещества; разврат; проституция; сексуално пристрастяване; личностни разтройства; психопатология.

Според американския Център за контрол на заболяванията е установено, въпреки че мъжете, които правят секс с мъже, представляват едва 2% от американското население, на тях се падат 60% от всички нови случаи на заразяване с ХИВ; има с 40 пъти по-голяма вероятност да бъдат заразени с ХИВ и са единствената рискова група, в която новите случаи на ХИВ инфекции са се увеличавали постоянно от началото на 1990 година.

V. Движение за забрана на терапията

Някои хора вярват, че причината хомосексуалистите да имат толкова много негативни умствени и физически здравани последствия е, защото обществото не ги приема. Те твърдят, че, ако обществото просто приеме хомосексуализма като здравословно и нормално състояние, много от тези отрицателни резултати ще изчезнат, въпреки че в някои страни, където хомосексуализмът отдавна е приет, не се отчита значително намаляване на негативните здравни резултати за хомосексуалистите.

През януари 2013 г. беше свикан комитет в ООН. Терапията за хомосексуалисти беше наречена нарушение на човешките права, а закон, приет в Калифорния, има за цел да забрани терапията за промяна при непълнолетни, изпитващи привличане към същия пол.

Кой стои зад дирижираните усилия за забрана на терапията за промяна?

Възстановяващата терапия застрашава програмите на гей-обществото толкова, че когато някой се изправи и каже: „ Аз се промених”, това е основна заплаха за един от главните принципи на гей програмите, които трябва да карат хората да вярват, че тези хора просто така са родени.

Според д-р А. Дийн Бърд някои хора могат и се променят, което не означава, че хората трябва да бъдат насилвани да се променят. Това просто означава, че хората имат право на тази възможност.

А какво споделят променени хомосексуалисти:

Стефан – Като човешки същества ние имаме свободна воля и никой не може да нарушава нашата свободна воля. Така че, в края на краищата, ще бъде нашето собствено решение какъв вид идентичност приемаме, или какъв начин на живот решаваме да водим. Но смятам, че е задължително, абсолютно задължително да се сподели самият факт, че има алтернатива, и че има изход за тези, които го желаят.

КейлъпЗа хората, които се борят в живота си с привличане към същия пол, за тези хора, които искат помощ, забраната на тази терапия, забраната на тази помощ, ще бъде нарушение на човешките права.

Филмът Разбиране на еднополовото привличанеотразява вълнуващите истории на преживяли промяна хомосексуалисти. Те споделят техните преживявания преди промяната, какво ги е накарало да пожелаят и потърсят помощ, и как хетеросексуалната ориентация е повлияла на тяхното качество на живот. Освен това филмът представя последните научни изследвания в областта на хомосексуалната ориентация и мненията на едни от най-добрите експерти в областта на психологията.

Източник: Асоциация Общество и Ценности, от съдържанието на филма „Разбиране на еднополовото привличане“ и с разрешението на създателите: Family Watch International

Можете да гледате филма със субтитри на български от тук: https://www.youtube.com/watch?v=ji9jt4fQpu8 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *