Предложената уредба третира неравноправно вероизповеданията и погазва принципите на правовата държава

25 граждански организации изпратиха днес становище до управляващите, по повод приетия на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията.
 
Според тях, законопроектът потъпква основни човешки права и свободи на вероизповеданията,  с мотива за засилване на националната сигурност. Те посочват  същественото разделяне на подкрепата за големите вероизповедания за разлика от малките.
 
Гражданските организации са на мнение, че законопроектът дава възможност за административен произвол и съдебни дела, като представя идеята за намаляване и прекратяване на общностите на малките вероизповедания, чрез бързи производства по административен ред, вместо престъплението срещу националната сигурност да е доказано от прокурор и водено досъдебно производство. Това “противоречи на основния претекст за създаването на промените в мотивите към законопроекта – наличие на престъпление срещу националната сигурност”, се посочва още в становището.

Организациите посочват, че поддържат направените от  вероизповеданията възражения в становищата им, че в този вид законопроектът е създаден в нарушение на основния закон на страната ни – Конституцията. 

В становището са посочени част от несъответствията и празнотите в законопроекта, по отношение ползването единствено на сгради предназначени за религиозна дейност, минималния брой хора за регистрация на вероизповедание, откриването на духовни училища, ролята на Дирекция по вероизповеданията и други.

Според организациите в предложената уредба липсва подкрепа на верските убеждения на всички български граждани, както и на неутралност на държавата, като независим арбитър при развитието на регистрираните от нея вероизповедания.

В заключение 25-те неправителствени организации са категорични, че Народното събрание следва да отхвърли предложената нормативна уредба, която третира неравноправно регистрираните вероизповедания, погазва принципите на правовата държава и свободата на вероизповеданията, и е в противоречие с Конституцията и международните споразумения, по които България е страна.

За контакт: адв. Лъчезар Попов
Институт за принципи на правото
ел. поща: [email protected]

Илиан Евтимов
Фондация “Актуални младежи”
ел. поща: [email protected]

Становищата изпратени до момента и качени на сайта на НС: http://www.parliament.bg/bg/bills/ID/78067
​Становището на Асоциация общество и ценности от 12.10.2018г. по повода вижте от ТУК
​Следва изпратеното от 25-те организации становище:

Подобни статии

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *