София, 19.07.2014  Този месец 23-ма члена на Съвета на Европа внесоха предложение за Резолюция относно сурогатното майчинство. В нея се казва, че сурогатното майчинство подкопава човешкото достойнство на жената, износваща плода, тъй като тя самата и репродуктивните функции на органите и се използват като стока.

В предложението се посочва, че нерегулираният характер на сурогатното майчинство поставя допълнителни опасения по отношение на експлоатацията на жени в неравностойно положение, разраства туризма за деца и пазара на черно, свързан с търговията им.

В документът е упоменато, че практиката на сурогатното майчинство не зачита правата и човешкото достойнство на детето и го превръща в стока, която се търгува. Според Конвенцията за правата на детето, децата имат право да бъдат защитени от насилие и експлоатация и е нужно държавите да действат в най-добрия интерес на детето.

Членовете на Съвета на Европа посочват още в предложението си, че сурогатното майчинство накърнява идентичността и родитителските връзки на децата и ги лишава от всякакви претенции спрямо заместващата майка, което според проучванията уврежда развитието на бебето. 

„Парламентарната асамблея следва допълнително да разгледа въпросите, произтичащи от практиката на сурогатното майчинство, особено връзката му с репродуктивното здраве на жените, трафика на хора, както и правата на децата, и да се обсъдят инструменти за решаване на проблема“, се посочва още в документа

Сред вносителите на проекта е и д-р Джема Грозданова, зам.председател на българската делегация в ПАСЕ и депутат от ГЕРБ. Предстои Асамблеята, която представлява парламентите на 47 европейски страни да се произнесе по въпроса. Очаква се новата инициатива да предизвика сериозни дебати сред европейските парламентаристи.  

През 2012 г. двадесет и двама депутати от Европейската народна партия (ЕНП) и членове на Парламентарната асамбеля на Съвета на Европа (ПАСЕ) подписаха Декларация, с която потвърдиха, че сурогатното майчинство е несъвместимо с достойнството на жените и засегнатите деца и е нарушаване на техните фундаментални права. 

източник: Асоциация Общество и Ценности

*Текстът на предложението за резолюция на английски език можете да видите на: 
http://www.assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-XML2HTML-en.asp?fileid=21092&lang=en

На български език предложението за резолюция вижте тук.

Подобни статии

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *