Това се планува да стане с приемането на новия Наказателен кодекс. Отпадането на един единствен член ще направи проституцията да процъфти необезпокоявана навсякъде – по улиците, до детските градини и училища, паркове и градинки.

Член 329, който не фигурира в новия НК гласи следното:

(1)Пълнолетно работоспособно лице, което продължително време не се занимава с общественополезен труд, като получава нетрудови доходи по непозволен или неморален начин, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация.(2) Който системно се занимава с просия, се наказва с пробация за срок до две години.

В България проституцията не е регламентирана. Законът преследва сводниците, трафикантите, хората, които отдават или наемат помещения за продажба на секс услуги и ползващите се от услугите на лица, когато е известно, че лицето е жертва на трафик. Информацията, касаеща последната група, много трудно може да бъде получена от жертвата, поради тормоза, страховете и липсата на доверие, че някой може да й помогне.

Благодарение на този, макар и с по-остаряло звучене, член от Наказателния кодекс, понастоящем се дава възможност на органите на реда да ограничат проституцията на обществени места. Този член се прилага успешно в редица градове у нас през последните години. След няколко предупреждения сигналът се подава в съда. Практиката на съдълищата по тези случаи е присъждане на глоба (средно около 1000 лева).

Този член дава възможност за задържане на лицето в следствието и за снемане на показания, което е важно за разследване дейността на сводници и трафиканти. Последното може да стане, когато жертвата (статистиките сочат, че в над 90 процента от случаите става въпрос за лица-жертви на трафик), се съгласи да даде показания за сводника (към момента няма данни за лица, които самостоятелно, без сводник, проституират).

При отпадането му, както е в подготвения нов Наказателен кодекс, органите на реда няма да могат да задържат проституиращите лица, нито да ограничат проституцията на обществени места. Вместо ограничавана, тя ще бъде оставена да процъфти безпрепятствено пред очите ни. Секс услуги ще могат да се предлагат масово на обществени места.

Голяма част от специалистите в системата на прокуратурата, следствието, полицията, неправителствения сектор са единодушни, че проституцията не трябва да се узаконява. Ако това стане ще повторим последствията на страните, които вече са го направили. Цената за това е твърде висока. Поради нарастване на секс-туризма и търсенето, многократно ще се увеличи трафикът на жени и деца с цел сексуална експлоатация.

Проституцията и трафикът са порочни, взаимно свързани практики, включващи нечовешка експлоатация. За да могат да се предприемат ефективни мерки за борба с трафика на хора, е нужно да се вземат конкретни мерки за ограничаване на проституцията.

Асоциация Общество и Ценности работи с експерти в областта за изготвяне на адекватно предложение, което да допринесе за намаляване на сексуалната експлоатация на хора, въвлечени в проституцията.

източник: Асоциация Общество и Ценности

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *