ДО: ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА Р БЪЛГАРИЯ В СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ОБЕДИНЕНИТЕ НАЦИИ

КОПИЕ: МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ, МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА, ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО, СВЕТИЯ СИНОД НА БПЦ

                                                                                               Изх. №004/14.02.2024г.

СТАНОВИЩЕ ВЪВ ВРЪЗКА С РЕШЕНИЕТО ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА НАСОКИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ТРАНССЕКСУАЛНИ ЛИЦА И ЛИЦА С РАЗЛИЧЕН ПОЛ НА СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ 

 

 УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, 

АСОЦИАЦИЯ ОБЩЕСТВО И ЦЕННОСТИ е гражданско сдружение, което активно насърчава и защитава човешкото достойнство и свобода, правата на децата и родителите, брака и семейството от 2007 година насам. Становищата ни се основават на научните изследвания, на последствията от подобни политики в други страни, на Конституцията ни и на приетото от страната ни вътрешно и международно законодателство.

Обръщаме се към Вас във връзка с предстоящата среща идния понеделник, 19 февруари, в Женева, с цел обсъждане и разработване на насоки за “здравето на транссексуални и с различни по пол лица”[2], във връзка с подетата и обявена в края на миналата година инициатива от Световната здравна организация[3] (СЗО). 

С настоящото изразяваме дълбоката си загриженост и безпокойство, с оглед следваната до момента от СЗО и ООН политика за насърчаване смяната на пола при деца и подрастващи, объркани по отношение на пола и идентичността си. Те могат да се видят от насоките на СЗО за ранно системно сексуално образование от 0 г. до 12 клас за Източна Европа[2], както и в редица доклади на ООН през последните години. 

За никого не е тайна, че хормоналната терапия с цел утвърждаване на пол, различен от биологичния и масово прилагана на процедурата при тийнейджъри, крие сериозни рискове за здравето им. Блокерите на пубертета, както и кръстосаните полови хормони, са в голяма степен експериментални, крайно токсични и задълбочават депресивните състояния и психическите разстройства. Те създават риск от безплодие, трайна сексуална дисфункция, сексуално неудовлетворение, загуба на костна тъкан и изменение в развитието на мозъка. Момчетата са химически кастрирани, а момичетата – химически доведени до преждевременна менопауза, докато трае пубертетът. 

В дългосрочен план, цялостното лечение, заедно с хирургически операции, свързани с ампутирането на здрави органи, излага пациентите на риск от доживотна зависимост от поддържащи медикаменти и медицински процедури, а също и по-висока смъртност от инфаркти, инсулти и хронични заболявания, включително рак, както и 19 пъти по-висока степен на опити за самоубийство с фатален край дори в едно приемащо и утвърждаващо половото несъответствие общество [4].

Множество медицински организации по света, включително Австралийският колеж на лекарите, Кралският колеж на общопрактикуващите лекари в Обединеното кралство и Шведския национален съвет за медицинска етика, са определили предписването на блокери на пубертета и кръстосани полови хормони при млади хора като експериментално и опасно [5]. Предприети са стъпки за ограничаване на този тип медицинска интервенция в Обединеното кралство, Швеция и Финландия.

Редица организации изразяват притесненията си относно спорната терапия. Самата Световна професионална асоциация за транссексуално здраве (WPATH) не препоръчва прилагането на медицински процедури за промяна на пола, когато половата дисфория е „производна или по-добре обяснена от друга диагноза“ [6].

Изследванията сочат, че при тези лица в много от случаите преди това е имало нелекувано едно или повече по-сериозни психични заболявания като натрапчиви мисли, депресия, самонараняване, суицид, анорексия и др. Проучванията също показват, че подкрепата на промяната на пола на децата от страна на родителите им не подобрява психичното им здраве. 

Редица лекарски организации препоръчват терапевтичните разговори като доказан метод, защото те „лекуват евентуалните скрити предварителни проблеми на психичното здраве, като психични и психиатрични разстройства, неврологични увреждания, травми и др., и възможните им връзки с половата дисфория“. Този метод следва да бъде насърчаван, а не да се забранява достъпа до него, каквато тенденция виждаме през последните години. 

Следва да се вземе предвид, че все повече хора, преминали през подобни необратими интервенции в детско-юношеска възраст, изразяват съжаление, че не са получили необходимата оценка на психичното здраве или лечение, а вместо това са били тласнати по пътя на “промяната”. Много от тях предупреждават други да не допускат същата грешка, като споделят историите си [7]. Показателен е и американският документален филм “Проблеми при смяната на пола”, съдържащ интервюта с хирурзи, психиатри, ендокринолози, уролози и др. експерти в областта, както и на тийнейджъри преживяли този болезнен преход [8].

Във връзка с гореизложеното, като представляващи позицията на страната ни в ООН и СЗО, Ви призоваваме твърдо да се противопоставите на разработването на насоки за “здравето на транссексуални и с различни по пол лица”, включващи опасни за живота и здравето хормонални, химични и хирургични интервенции. 

 С УВАЖЕНИЕ,                                                                    

МИХАЕЛА ДЖОРГОВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СДРУЖЕНИЕ “АСОЦИАЦИЯ ОБЩЕСТВО И ЦЕННОСТИ”

PS Безпокойство буди и фактът, че половината от членовете в групата, която ще разработва тези насоки нямат медицинско образование. Едва една трета от участниците в нея са лекари.

Множество изследвания по тези въпроси се съдържат в становищата на Международната федерация за свобода при избора на терапия и психологическо консултиране (МФСИТПК), Американската педиатрична асоцация и д-р Моник Роблес от Факултета по медицина на Колорадо. Пълният им текст може да бъде прочетен на сайта на Конституционния съд на Р България [9]. 

Източници:

[1] https://www.who.int/news/item/18-12-2023-who-announces-the-development-of-a-guideline-on-the-health-of-trans-and-gender-diverse-people?mkt_tok=OTA3LU9EWS0wNTEAAAGRIiaEIq7-YPQTwTxikn189NtSIuVZ2m_SprahiIS9vuvYMkuj986AaHxkltmt9n9ypkgwW5yh8T6Mx0LwQFVofgUPUNysbsHnLTc_ejoDzeHxupc

[2]https://www.icmec.org/wp-content/uploads/2016/06/WHOStandards-for-Sexuality-Ed-in-Europe.pdf  Стандарти за сексуално образование на СЗО за Европа, стр. 38-50   Те сексуализират от малки децата, учат ги как да дават съгласие за секс, нормализират аналния и оралния секс, насърчават хомосексуалното и бисексуалното поведение, самостоятелната и групова мастурбация, идентифицирането с пол различен от биологичния и др.

[3]https://www.sva.bg/?s=ООН

[4] Международната федерация за свобода при избора на терапия и психологическо консултиране; International Federation for Therapeutic and Counselling Choice) (2021). НАУЧЕН ДОКЛАД ОТНОСНО МЕДИЦИНСКИТЕ ПРОЦЕДУРИ ЗА ПРОМЯНА НА ПОЛА – стр. 3 и стр. 12 http://www.constcourt.bg/bg/Cases/Details/591?fbclid=IwAR0YyV7EPC3mXkZHcrOBvdTRwpGJGnxji9sHbkjXv7vax1rBzZARFmG7Z8s

[5] пак там– стр. 14-15

[6] пак там стр. 15-19

[7] www.sexchangeregret.com https://www.youtube.com/watch?v=f2q0sWwdH7U  

Роблес, М. (2021) Експертно становище.

[8] https://www.youtube.com/watch?v=f2q0sWwdH7U

[9]http://www.constcourt.bg/bg/Cases/Details/591?fbclid=IwAR0YyV7EPC3mXkZHcrOBvdTRwpGJGnxji9sHbkjXv7vax1rBzZARFmG7Z8s

Подобни статии

Един коментар

  1. Аз съм против въвеждане от Европейския съюз нови разпоредби за внасят за живота и образованието на нашите деца обърканост .Щом е родено момче то си е момче.Никакви вмешателства относно пола на детето.Какви извратеняци са западните култури ги знаем от историята им.Да си запазим нашата православна вяра, която за нашата култура.Дънов го почитат хиляди хора и държави , а той е българин ! Кой не знае за Беинса Дуно? Бялото братство! Проповядващ чиста православност!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *