Информация за родители и други хора, полагащи грижи за непълнолетните

Голяма част от днешните родители не са израснали с интернет, особено със смартфони. Следователно обучението на децата им в един виртуален свят е нещо напълно ново за тях. Човек трябва да се изправи пред това предизвикателство, влизайки в ролята на родител. Родителите носят основната отговорност за своите деца, включително и в света на медиите, и трябва да им помогнат да използват интернет по отговорен начин.

Необходимост от самозащита и защита на непълнолетните

Знанието как да се справяте с електронни устройства – и съответно с виртуалния свят – е основно умение на работното място в наши дни. Като цяло Интернет е неутрална среда. Тя предлага бързи начини за комуникация, служи като общ фонд от знания и информация, и като платформа за съхранение на данни. И все пак, съдържанието, пренасяно чрез мрежата, е нефилтрирано. Всеки може да публикува всичко, независимо какво и с какви мотиви. Това уеб съдържание не е съобразено с възрастта, знанията и нивото на зрялост на ползващите го и още по-малко може да се каже, че е подходящо за деца.

Лесно е личните данни, снимките и съдържание от частен характер неволно да станат обществено достъпни. След като тази информация е в интернет, често е невъзможно „цифровите отпечатъци“ да бъдат изтрити от мрежата.

За младия човек това може да има вредно и разрушително въздействие, да повлияе сериозно на живота му. Следователно помощта на възрастни, които са наясно с тези факти и последствия, е много важна.

Факти и цифри:

В сътрудничество с младежи нашите проучвания разкриха:

 • Първоначалното излагане на порнографско съдържание при момчетата и момичетата се случва на около 11 годишна възраст, но често и по-рано.
 • Достъпът е чрез смартфони, съученици, по-големи братя и сестри, приятели.
 • Повечето интервюирани споделиха, че родителите им не са говорили с тях по въпроси в сферата на сексуалността и порнографията.
 • Много рядко компютрите, лаптопите, смартфоните са оборудвани с подходящ софтуер, осигуряващ защита на децата.

Отговорно използване на новите медии

Съвети към родителите

Първо трябва да се усвои умението новите медии да се използват отговорно, а това може да се постигне преди всичко като се предприемат някои превантивни стъпки:

 • Най-важният фактор в обучението на децата да взаимодействат отговорно във виртуалния свят е ВАШИЯТ ЛИЧЕН ПРИМЕР. Инвестирайте време във връзката с децата ви. Станете пример за открито и честно отношение. Създайте атмосфера, в която проблемите се разглеждат свободно, където притесненията и неуспехите биват извадени на светло и за тях се говори конструктивно.
 • Разпознавайте и задоволявайте нуждите: научете детето си да забелязва собствените си желания, например за внимание или физически контакт, и осигурете възможност за задоволяване на тези нужди. Въпреки това, не на всяка нужда трябва да се отговори веднага. Учете детето на самоконтрол.
 • Не се съобразявайте винаги с всичко; противопоставяйте се на натиска от връстници (например, когато чуете: „Всички останали имат смартфони.“)
 • Започнете с малко и постепенно увеличавайте възможностите: Децата може да се нуждаят от телефон, за да извършват обаждания или да изпращат текстови съобщения в случай на спешност, но те не се нуждаят от смартфон с неограничен достъп до интернет.
 • Това, което децата виждат или чуват, когато са с приятели, в училище, на детската площадка, в спортни клубове и т.н., обикновено е извън обсега на техните родители. Тук е важно да бъдете бдителни и чувствителни: говорете с децата в непринудена обстановка, засягайте определени теми и наблюдавайте реакцията на детето си. Отделете време и осигурете възможност за разговор.
 • Родителите трябва да са наясно с факта, че индустрията на игрите и телекомуникациите е заинтересована да превърне децата в дългосрочни клиенти от най-ранна възраст.

Да информираме децата си относно сексуалността и секса

 • Децата, тийнейджърите и младежите трябва да имат право да задават въпроси и трябва да бъдат приемани сериозно. Те също трябва да очакват правилен, ясен и реалистичен отговор, подходящ за тяхната възраст. Децата, които задават въпроси за секса, не са твърде малки да получат отговор!
 • Не е задължително да е един „голям разговор“. Определени теми възникват в ежедневието като: бременност, раждане, любов, увлечение. Има и детски книги, които разглеждат подобни теми по подходящ за деца начин и помагат на възрастните да намерят точните думи.
 • Децата също трябва да бъдат информирани, че понякога сексуалността се практикува по обиден и нездравословен начин. Особено чрез новите медии децата рано или късно ще се сблъскат със сексуално съдържание, което смущава, безпокои и шокира (като насилствени или унизителни материали). Децата трябва да бъдат информирани за това предварително. Те трябва да знаят, че някои неща са неправилни, дори ако „всички го правят“ и че няма нещо, за което да не могат да говорят с родителите си.

Порнография

Порнографията е широко разпространена в нашето общество и на пръв поглед дори се възприема като поучителна или възнаграждаваща. Обаче тя има опасно въздействие върху децата и младежите.

Децата не търсят целенасочено и активно порнография. Те най-често се натъкват на нея случайно, без предварителна подготовка, или други могат да им я покажат.

Тъй като първите сексуални впечатления са много важни и определящи, реакцията на децата, когато попаднат на порнографски материали, обикновено е шок, безпокойство и неспособност да асимилират видяното. Като научават за секса от интернет, фалшивите представи за реалността се вкореняват в умовете на децата. Те остават с впечатлението, че порнографията е желана реалност. Те често не могат да направят разлика между реалния и виртуалния свят, защото нямат изработена способност за сравнение. Следователно за тези деца е по-трудно да израснат, познавайки истинската сексуалност, предполагаща привързаност и интимност.

В света на порнографията сексуалността се използва за изграждане на илюзорен свят, стъпил изцяло на похот и сила, вместо да се възприема като подарък, който се основава на доверие и любов. Когато децата научават за секса по този начин, те често се чувстват привлечени и отблъснати едновременно, ефект, който едновременно ги възбужда и отвращава. По тази причина отрицателните и положителните чувства се смесват помежду си и създават неяснота и объркване.

Някои отрицателни последици са:

 • Отрицателна представа за себе си: поради тези увреждащи обичайни стереотипи. Силно е нарушено развитието на положителна представа за себе си, в която децата имат свои собствени желания, предпочитания и чувства
 • Тялото става сексуален обект: всичко се свежда до задоволяване на собствените ни желания и отдаване на удоволствие
 • Риск от пристрастяване
 • Намаляване на чувствителността и загуба на способността за съчувствие
 • Неспособност за създаване на дълготрайни пълноценни взаимоотношения

Помощ за засегнатите деца и младежи

Родителите и другите близки хора трябва да имат „отворени уши“ за въпросите и нуждите на своите деца и подрастващи. Важно е да не се държите като шокирани или да проявявате презрение, когато разговаряте с подрастващите, а да покажете съчувствие, като не правите от темата огромен проблем, нито я омаловажавате.

Нещата, които един млад човек е преживял или видял, не могат да бъдат отменени, но ние можем да дадем на децата рамката, която им помага да разберат и да се справят със случилото се. За да се подходи правилно към тези проблеми, преди всичко родителите трябва да бъдат ангажирани като участници в разрешаването им.

Много е важно децата да разберат каква е реалността, че сексуалността е нещо обогатяващо и тя трябва да бъде красива и за двете страни в рамките на безопасните граници на една връзка от любов.

Не се колебайте да потърсите външна помощ от терапевт или съветник за вашето дете.

Помислете как да организирате свободното му време по-смислено, например да спортува или да се занимава с хоби. Спортните дейности са много подходящи, тъй като физическите упражнения също имат задоволителен ефект.

Също така е необходимо да инсталирате добър софтуер за защита на деца и да поставите вашия компютър/лаптоп на централно място във вашия дом.

Какво да търсите в софтуера за защита

Поради бързия прогрес в дигиталния свят, всеки защитен софтуер трябва да отговаря на най-новите технологии. Следователно е необходимо да сме в крак с най-новите разработки. Софтуерът, който е подходящ за защита на вашите деца, трябва да има следните характеристики:

 • Не се “разбива” лесно (например защитен с парола, покриваща цялата операционна система)
 • Предлага баланс между сигурно търсене и безпроблемна работа
 • Времеви ограничения, протоколи за посетените страници и подходящи за възрастта настройки.

Източник: Safersurfing, Австрия

www.safersurfing.org

Превод: Асоциация Общество и Ценности

Материалите са във връзка със събитието, което АОЦ проведе съвместно със Safersurfing “Как да защитим детето си в онлайн средата?” (https://sabitie.bg/event/konferentsii-i-seminari/Kak-da-zashtitish-dtto-si-v-intrnt.1178) . Абонирайте се за бюлетина на сдружението, който е безплатен (около 2 пъти месечно), за да сте в течение с бъдещи събития, кампании и инициативи на сдружението на: www.sva.bg

Подобни статии

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *