10-годишен модел на страниците на сп. Vogue

София, 07.07.2016г. Парламентарна асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие резолюция срещу свръх-сексуализация на деца и тийнейджъри – често наблюдаван феномен в медиите и рекламите. Проектът е по инициатива на заместник-началникът на делегацията на Молдова Валериу Жилетчи.

​ПАСЕ насърчава страните-членки да предприемат правни действия, с които да поставят граници на сексуализацията на изображенията при децата. Съветът изрази своята загриженост, че това може да има сериозно влияние върху детското самочувствие, благосъстояние, взаимоотношения, възможности и успехи в училище и нерядко може да се окаже много разрушително за техните психика и здраве. ​

Прекомерното сексуализиране на децата влияе на начина, по който те възприемат себе си и обществото като цяло. В някои случаи може да доведе до сексуално насилие. Продукциите редовно излъчват образи, представящи жени, мъже и в някои случаи деца като сексуални обекти. Лесният достъп до неподходящи порнографски материали заплашва „невиността и личния живот/личността на децата“.

Също така, обезпокоително е масово разпространеното по европейските училища споделяне на картинки, съдържащи сексуално съдържание, по интернет през мобилните устройства („sexting“- sex + texting), което често води до значителни психически травми. Това са само някои приемери, с които днешните деца трябва да се справят в изключително сексуализирана среда.

Според приетата  резолюция е нужна спешна намеса преди тези тенденции да се разпространят още повече сред обществото и децата да претърпят сериозни последици. Съветът на Европа препоръчва всички въвлечени страни, в т.ч. управляващите да развият ефикасно законодателство и да създадат политически програми за превенция на свръхсексуализацията на децата. Медийните и рекламните сектори трябва да бъдат насърчавани да променят своят подход към маркетинга и да се въздържат от постоянното промотиране на полови стереотипи.

Още за мерките, които ПАСЕ преопръчва вижте тук.

за контакт: Асоциация Общество и Ценности
[email protected]

Подобни статии

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *